Велика базјашка повеља Стевану Тонтићу

Песник Стеван Тонтић је овогодишњи добитник Велике базјашке повеље, најзначајнијег књижевног признања Срба у Румунији и једног од најзначајнијих у српском расејању, саопштио је Савез Срба у Румунији.
tontic
Фото: Youtube Printscreen

Награда ће песнику Тонтићу бити уручена 18. августа, у порти манастира Базјаш (задужбина Светог Саве). Како Савез Срба у Румунији наводи, том чину ће присуствовати владика Лукијан, српско свештенство у Румунији, Владан Тадић, генерални конзул Републике Србије у Темишвару, српски писци из десетак земаља, представници више владиних и културних институција из Србије и “више од 1000 наших сународника који се у Базјашу окупе сваке године о Преображењу.”

Дани преображења Срба у Румунији биће отворени 17. августа, у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару, а уз српске писце биће и њихове румунске колеге. На отварању ове манифестације биће представљени Стеван Тонтић, добитник Велике базјашке повеље, као и двојезична темишварско-новосадска антологија „У истом огледалу“ (Матица српска, Брумар, Темишвар 2019) и антологија „Откривање Срба у Румунији“ (Ризница, Лужице – Крагујевац, Савез Срба у Румунији 2019).

Манифестација обухвата три међународне вечери поезије, округле столове о српској књижевности у расејању и обилазак више места на левој обали Дунава, у којима је већинско становништво српско.   

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести