Владимиру Пишталу награда Златна књига Библиотеке Матице српске

Жири за Награду Златна књига Библиотеке Матице српске (председник др Милан Мицић и чланови Гордана Ђилас и др Зоран Ђерић) једногласно је донео одлуку да добитник Награде Златна књига Библиотеке Матице српске, за 2023. годину, буде проф. др Владимир Пиштало.
Vladimir Pištalo Foto: B. Lučić
Фото: Владимир Пиштало Фото: Б. Лучић

Владимир Пишталo je једaн од најпревођенијих српских писаца данашњице, добитник најзначајнијих књижевних признања, доктор историјских наука, професор и управник Народне библиотеке Србије, каже се у образложењу.

Међу његова најпознатија остварења спадају поетске прозе Сликовница (1981), Манифести (1986), Чајеви Марса / Ноћи (1986), збирке прича Крај века (1990), Витраж у сећању (1995), Приче из целог света (1997) и романи Миленијум у Београду (2000), Тесла, портрет међу маскама (2008), Венеција (2011), Сунце овог дана, Писмо Андрићу (2017). Поред ових дела, Пиштало је и аутор две необичне литерарно-биографске књиге – Александрида (1999), бајковита повест о животу Александра Македонског, и новела Корто Малтезе (1987). Његова књига есеја Значење џокера (2019) добила је награду “Меша Селимовић”.

Са романом Тесла, портрет међу маскама, Пиштало је доживео низ великих иностраних успеха, будући да је ова књига до сада преведена на 20 светских језика. Тесла је, након НИН-ове награде и Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, ушао у читанке за основну школу и гимназију, објављен је са успехом у свим бившим југословенским републикама, у Турској се продао у преко 90 000 примерака (19 издања), а у САД је доживео чак три издања. Крајем 2011. године појавило се и специјално звучно издање у интерпретацији глумца Петра Божовића, а 2015. звучна књига на енглеском језику, коју је за америчке читаоце/слушаоце прочитао познати глумац Л. Ј. Гансер.

Jедан од најпревођенијих српских романа данашњице – Тесла, портрет међу маскама Владимира Пиштала, управо се појавио и на кинеском језику, чиме је доживео још један у низу иностраних успеха.

Поред споменутих књижевних признања, Владимир Пиштало је добитник Октобарске награде Града Београда (2000); затим награда: “Мома Димић” (2010/11), “Кочићево перо” (2012), “Григорије Божовић” (2017), “Тодор Манојловић” за модерни уметнички сензибилитет (2020), “Теодор Павловић” за животно дело (2022), а овогодишњи је лауреат награде “Борисав Станковић” за целокупни књижевни опус. Као преводилац, добио је награду „Милош Ђурић” за превод поезије Чарлса Симића.

Награду чине повеља, плакета, округли сто о делу добитника и зборник радова с округлог стола. Повеља и плакета ће добитнику бити уручене приликом прославе Дана Библиотеке Матице српске, 28. априла 2023. Округли сто ће бити одржан у новембру ове године, након чега ће бити објављен и зборник радова.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести