Вукосављевић: Повећаћемо откуп књига 

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић најавио је посебне мере за унапређење организованог откупа за школске библиотеке, отварање огранака библиотека у местима у којима их данас нема, те најавио да ће у идућој години за откуп књига бити издвајање око 100 милиона динара из буџета Мнистарства, као и финансијску подршку објављивању капиталних издања.
vladan vukosavljevic
Фото: Tanjug (D. Goll, arhiva)

Министар Вукосављевић је данас у Библиотеци града Београда одговарао на питања чланова Удружења издавача и књижара Србије (УИКС), који су тражили повећање средства за откуп књига и предложили да се конкурси за откуп одвијају два пута годишње, да се већа пажња посвети набавци књига за школске библиотеке, где се, како су приметили, честе злоупотребе.

Вукосављевић је рекао да је Министарство културе отворено за све конкретне предлоге, да ће се трудити да из године у годину повећавају средства за откуп књига и додао да је ове године фонд за откуп књига био значајно увећан и износио 95 милиона динара, те да очекује да ће он бити увећан и за следећу годину .

Он је поновио да истовремено и јесте и није задовољан средствима која ће бити опредељена том Министартву културе буџетом за 2018. годину.

Вукосављевић је подсетио да су добили повећање од 0,4 одсто за културу па ће са 0,68 доћи на 0,72 одсто БДП-а те ће Министарство културе добити око 350-360 милиона динара више из буџета за следећу годину.

Министар је задовољан због помака, али сматра да друштво мора више да улаже у културу и приметио да је Србија далеко испод границе коју предлаже Унеско - да издвајања из БДП за културу буду минимум један одсто, што је неопходно за одрживи развој културе.

Вукосављевић је прихватио предлог да УИКС буде више ангазозван на организавању и осмишљавању наступа Србије на иностраним сајмовима књига, приметивши да ти наступи годинама уназад нису заслужили ни пристојну оцену.

Он је констатовао да је тек у последњих годину дана направљен известан помак у том погледу и позвао чланове УИКС-а да изнесу конкретне предлоге.

Министар је подсетио на став Министарства о угрожености ћирилице и охрабрио издаваче да штампају књиге на ћирилици, на шта је реаговао председник УИКС и директор "Лагуне" Дејан Папић предложивши финансијску стимулацију за приватне издаваче који објављују књиге на ћрилици, попут смањења трошкова приликом вађења ЦИП-а и ИСБН-а.

Вукосављевић је поменуо и да многи градови у Србији, попут Врања и Прокупља, немају књижару и да разуме да издавачи морају да брину о профиту, али их је ипак позвао да помогну отварање књижара широм земље као важан сегмент културне политике.

Он је казао да је Министарство тражило од локалних самоуправа да бесплатно уступе просторе у центру својих градова у ту сврху што се добро показало у случају Лебана, које је добило књижару.

Удружење издавача и књижара данас су одржали Скупштину овог удружења.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести