Зоји Бојић награда „Никола Милошевић”

Награда “Никола Милошевић” припала је Зоји Бојић за дело „”Антички историографи уметности и Калистрат о скулптури” објављено “ у издању Завода за уџбенике и Досије студија, одлучио је жири у саставу проф. др Ива Драшкић Вићановић, проф. др Мило Ломпар и проф. др Драган Проле, (председник).
с
Фото: Илустрација

Ово признање за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије додељује Радио Београд 2.

Књига Зоје Бојић представља синтетичку студију пет најзначајнијих античких историографа (Филострат старији, Филострат млађи, Калистрат, Плиније старији, Витрувије), чије су анализе уметничких дела и свих темељних феномена уметности сачуване и вековима су представљале узор и образац конкретних уметничких пракси. У образложењу се додаје да се основни квалитет ове студије заснива на синтези вишегодишњег преводилачког рада са старогрчког и латинског језика током којег је Зоја Бојић превела античке историографе на српски језик, и истраживала њихове улоге у европској модерности и савремености. Резултати ове књиге обогатиће наше знање о античкој уметности, и донекле изменити уврежене представе о рођењу пресудних уметничких појмова и традиција током ренесансе и просветитељства, навео је жири.

Зоја Бојић је историчарка уметности, ауторка 12 научних монографија и већег броја научних радова. Дугогодишњи је предавач више предмета из области историје уметности на Универзитету Новог Јужног Велса у Сиднеју, у Аустралији (од 2005), и на Аустралијском националном универзитету у Канбери (од 2008. до 2012). Од 1989. до 1993. била је предавач на Универзитету у Њу Делхију, у Индији. 


Антички историографи актуелни и данас

- Ова награда је веома значајна за мој рад. Ово је једна од ретких књига из области уметности, а свакако једна од најређих из пера историчара уметности која је добила ову награду. То је велика ствар за струку - историју и теорију уметности. А то што су њена тема антички историографи, показује да су њихова дела и данас жива, актуелна и релевантна - изјавила је Зоја Бојић.


У најужем избору за награду ”Никола Милошевић” биле су и књиге Слободана Владушића ”Књижевност и коментари” (Службени гласник) и Илије Марића ”Белешке о Кишу и философији” (Бернар).

Награда ће бити уручена 9. фебруара на дан када Радио Београда 2 слави 60 година постојања.

Н. П.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести