Зуровцу и Пролеу уручене награде Сретен Марић

НОВИ САД: Редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду др Мирко Зуровац и редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду др Драган Проле лауреати су Награде „Сретен Марић” за најбољу есејистичку књигу из области књижевности и филозофије у претходне две године.
prole i zurovac
Фото: Dnevnik.rs

Угледно признање које носи име есејисте, преводиоца и професора књижевности, који је, како је то јуче на свечаном уручењу награда у Матици српској рекао управник Библиотека МС Селимир Радуловић, „оставио много дарова српској култури”, проф. др Мирко Зуровац добио је за студију „Идеја естетике”, а проф. др Драган Проле за „Појаве одсутног. Прилози савременој естетици”.

Образлажући одлуку да награду добију два аутора, председник жирија проф. др Гојко Тешић је рекао да њихове књиге, иако је реч о професорима филозофије и естетике који припадају различитим генерацијама, представљају сам врх есејистичке мисли, и то не само на овим просторима.

Захваљујући се на награди, професор Проле је истовремено подсетио и на неизмеран значај легата Сретена Марића, који је Библиотеци Матице српске поклонио свих својих 13.000 изузетно вредних књига.

„Сретен Марић је директно, из прве руке, водио дијалог са најзначајнијим интелектуиалцима свог времена. Код њега су долазили Иво Андрић, Васко Попа, Душан Матић, он је водио расправе са Томасом Маном, са Сартром, Симон де Бовоар, са Елијаром, Бретоном, Арагоном... И кроз те разговоре Марић заговара уметност која је израз дијалога, а против сваке искључивости, сваког вида тоталитарности”, подсетио је професор Пролео и додао:

„Сретен Марић јесте био интелектуалац класичног кова и традиционалних вредности. Али он се непрекидно опсесивно бавио савременим феноменима. И борио се за ново време, новог човека, нову филозофију, али је то чинио пратећи оно најбоље што је наша цивилизација донела. Његов опус покрива од грчких трагедија до најсавременијих мислилаца. И та његова многа лица најбоље отеловљена имамо управо у легату, на којем не можемо довољно да му се захвалимо”.    

М. С.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести