Министарство културе суфинансира Српску књижевну задругу

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и управник Српске књижевне задруге Драган Лакићевић, потписали су данас годишњи уговор о суфинансирању дела расхода и трошкова Српске књижевне задруге у 2019. години. 
vukosavljevic, ministarstvo kulture
Фото: Ministarstvo kulture i informisanja

"Министарство културе и информисања инсистирало је на изменама и допунама Закона о Српској књижевној задрузи, како би се стекли услови да Министарство на пружи одређену финансијску подршку овој установи", рекао је Вукосављевић.

Министарство културе и информисања у 2019. години издвојило је 1.500.000 динара за суфинансирање Српске књижевне задруге на основу члана 77. Закона о култури, којим је прописано да Република Србија може суфинансирати текуће расходе и издатке установа и других субјеката у култури који се не финансирају редовно из њихових буџета, ако својим програмима испуњавају одређене критеријуме. 

"Будући да Српска књижевна задруга трајније задовољава културне потребе грађана, не само на територији Републике Србије, већ и изван ње, стекли су се услови да се оствари та финансијаска сарадња", истакао је Вукосављевић. 

Српска књижевна задруга је најстарија српска издавачка установа, једна од малобројних културних институција српског народа основаних у 19. веку, формирана још 29. априла 1892. године у Београду, у згради тадашње Српске краљевске академије. 

За првог председника Задруге изабран је историчар и филолог Стојан Новаковић, док је за потпредседника биран песник Јован Јовановић Змај, који је осмислио и нацртао познати знак Српске књижевне задруге. 

"Држава мора да показује пажњу и бригу за традиционалне установе културе, не само зато што су традиционалне, већ зато што су важне и мислимо да ће ова финансијска помоћ бити корисна и значајна за Српску књижевну задругу", закључио је министар.

Он је позвао грађане Србије да се, попут њега, претплате на едицију књига "Коло" Српке књижевне задруге, и на тај начин постану тзв. пренумеранти најбољих дела из области српске књижевности и поезије, и уједно помогну и финансирање ове важне српске установе културе.

Управник Српске књижевне задруге, Драган Лакићевић, рекао је да је изузетно важно што су Влада и Министарство културе стали уз Српску књижевну задругу на начин који је и "симболичан и одиста потребан". 

"То значи да се и држава Србија на неки начин учланила у Српску књижевну задругу, стару 127 година. Сада нам је лакше да се не дамо, када имамо овакву помоћ Министарства културе и информисања", поручио је Лакићевић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести