Америчка продуцентска кућа спасила Суботичку филхармонију

СУБОТИЦА: Најстарији оркестар у Србији, Суботичка филхармонија, последњих година нашла се на рубу опстанка, али је Боб Лорд, генерални директор америчке дискографске и продуцентске куће Парма Рецордингс, импресиониран дугом и богатом традицијом, одлучио да јој понуди сарадњу.
suboticka filharmonija
Фото: Youtube Printscreen

Тако је отворено ново поглавље и продужен живот оркестру који постоји од 1908. године.

"Синови, очеви и деде који свирају заједно у истом оркестру премошћујући генерације и време - то је нешто заиста посебно, нешто што се мора чувати с највећом пажњом", написао је Боб Лорд на званичном сајту Parma Recordings.

Америчка кућа представљена је као генерални партнер и на новој интернет страници Суботичке филхармоније, где је најављен и први концерт оркестра који ће бити остварен у сарадњи с Parma Recordings.

Концерт се одржава 12. децембра у Градској кући у Суботици, а на програму су популарне класичне композиције Моцарта, Фореа и Сарасатеа, хитови из оперета Лехара и Калмана, али и најновија дела троје савремених композитора с дугачке листе Парминих аутора - Хелен МекКинон, Џон Кароло и Мајкл Џ. Еванс.

Две од три композиције имаће у Суботици и своју светску премијеру, а као солисти наступају виолиниста, а уједно и председник Суботичке филхармоније Зига Пал и сопран Аленка Поњавић Војнић, а диригент је Миран Ваупотић, уједно и главни пројектни менаџер Парме.

"Овај концерт означава ново поглавље за оркестар, а програм, на неки начин, одражава садашњи моменат у историји Суботичке филхармоније у којем поносна прошлост стоји уз бок с музиком и музичарима будућности", речи су којима догађај најављује Parma Recordings на свом службеном сајту.

Суботичку филхармонију, под тим именом основао је 1908. године композитор и диригент Ернест Лањи.

Уз оркестар, који је окупљао музичке професионалце и аматере, као солисти су наступали неки од највећих музичких великана 20. века попут Пабла Казалса и Беле Бартока.

Оркестар је прошао кроз различите потешкоће и периоде паузе за време два светска рата, да би последњих година дошао скоро пред гашење.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести