Београдска филхармонија у нову сезону отвара опером

Нову сезона Београдска филхармонија започиње вечерас обележавањем 100 година од првог извођења једине Бартокове опере „Замак Плавобрадог“, те ће дворану Коларчеве задужбине претворити у модерну оперску сцену.
e
Фото: BGF

Претходно ће публику у мрачну атмосферу музичког трилера великог мађарског композитора БГФ на челу са шефом-диригентом Габријелом Фелцом увести чувеном Петом симфонијом Лудвига ван Бетовена, познатијом и као „Судбинска“.„За отварање нове концертне сезоне припремамо веома необичан и другачији пројекат, и то чинимо са пуно ентузијазма. Новина у сезони је то да уводимо оперу, придајући јој велики значај, па ћемо концертно извести мрачни и сагама испреплетани ’Дворац Плавобрадог”. При томе је једина, али маестрална опера Беле Бартока, као добар кримић: кад почне, не можете се одвојити од њега“, речи су Габријела Фелца.

А први човек БГФ Иван Тасовац за „Дневник” најављује да су у припреми отварања нове сезоне, поред Флеца, филхармоничара и певача који у Београд долазе из Мађарске и Колумбије, учествовали и редитељ Александар Николић, те костимограф, кореограф, наратор и три балерине. „Дакле, јасно је да припремамо нешто заиста спектакуларно. Дворану Коларца обојићемо необичним и атрактивним светлима уз која ћемо публику позвати да пређе на мрачну страну док буде слушала и гледала један прави музички трилер какав је Бартоков ’Замак Плавобрадог’, који вас стално држи на ивици. Оперу изводимо на оригиналном језику - мађарском, а за оне који га не говоре течно, превод је обезбеђен”, каже нам Тасовац.

Одмах након свечаног отварања, Филхармонија ће отићи у Грац где је позвана да отвори оркестарску сезону Музикферајна у чувеном Штефанијензалу, и то са два концерта под Фелцовом диригентском палицом, 24. и 25. септембра. „Једнако се радујемо и Новом Саду, где ћемо у Галерији Матице српске 6. октобра отворити концертну сезону за – бебе!”, најављује Тасовац.

М. С.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести