Боб Дилан упутио извињење због "аутоматских" потписа

ВАШИНГТОН: Амерички кантаутор Боб Дилан упутио је јавно извинио због тога што је користио машину за аутоматско потписивање након што су обожаваоци упоредили потписе у књигама и на уметничким делима и открили да су идентични.
с
Фото: Youtube Printscreen

Аутоматском машином потписано је 900 примерака књиге "The Philosophy of Modern Song" која садржи коментаре легендарног кантаутора о нумерама других извођача и објављена је почетком новембра.

Спорна књига продавана је по цени од 599 долара по примерку, преноси Би-Би-Си.

Уз све примерке купци су добили потврду о аутентичности од издавачке куће "Симон & Шустер".

Боб Дилан је саопштио да му је жао што је направио "грешку у процени" када је дозволио да се радови продају као ручно потписани.

Дилан је навео да је почео да користи машину за аутоматско потписивање након што је добио вртоглавицу 2019. године.

„Те 2019. године имао сам тежак случај вртоглавице и то се наставило у годинама пандемије. Потребна је петочлана екипа која ради у непосредној близини са мном да би омогућила ове сесије потписивања, а нисмо могли да пронађемо сигуран и изводљив начин да завршимо оно што је требало да урадим док је вирус беснео“, саопштио је Дилан.

Додао је да је током пандемије било је немогуће испоштовати рокове и да му је сугерисана идеја да користи аутоматску оловку, уз уверавање да се то све време ради у уметничком и књижевном свету.

“Коришћење машине је била грешка у процени и желим одмах да је исправим. Са кућом ''Симон & Шустер'' и мојим партнерима из галерије трудим се да урадим управо то", навео је Дилан.

Издавачка кућа "Симон & Шустер" се такође извинила и понудила да врати новац свим незадовољним купцима.

Скандал је довео у питање и аутентичност Диланових потписа на његовим другим делима, од којих се многа тренутно продају за више од 13.850 евра.

Уметничка кућа "Кесл фајн арт", која у понуди има и Диланова ликовна дела, саопштила је да су били „потпуно несвесни употребе машине за аутоматско потписивање”.

“Кесл фајн арт“ је обећала да ће купцима вратити новац под условом да врате своје сертификате о аутентичности.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести