Бручи и Дивјаковић у Берлинској филхармонији

У великој сали концертне дворане Берлинске филхармоније протеклог викенда Landesakkordeon-Orchester појачан најбољим хармоникашима из Немачке, под диригентском палицом Томаса Бауера, извео је дела двојице новосадских композитора – Рудолфа Бручија и Стевана Дивјаковића.
StevanDivjakovic-BLU
Фото: Dnevnik.rs

Програм је отворила Дивјаковићева Sinfoniette dramatica, дело које је још пре двадесетак година почео да промовише новосадски оркестар хармоника АКУД „Соња Маринковић” са диригенткињом Миланом Симин. Убрзо се Sinfonietta dramatica нашла на репертоарима многих европских оркестара попут Ачордеонорћестер Bayern Deutshland из Минхена, затим шпанског Orquestra d’Acordions de Sabadell Esspanoll, па L’Union Accordeoniste Mixte из Женеве, или лондонског Accordion Orchestra. Дело је извођено диљем Европе, али и у САД и Јапану, а занимљиво је да је ову партитуру штампало чак неколико идавача, попут Јетелине, која је недавно објавила и треће издање Sinfoniette.

Наставак концерта обележиле су транскрипција композиције Лас Cuatro Estaciones Porteñas Астора Пјацоле и Fairytale of modern era Дражена Косорића, декана Музичке академије у Источном Сарајеву,  да би у финалу првог дела Landesakkordeon-Orchester, који је овим наступом обележио три деценије рада, била изведена чувена Бручијева Свита за оркестар хармоника. Ођављујући тај први део концерта, модераторка програма Барбара Шефер навела је да се, слушајући композицију Стевана Дивјаковића као прво, и дело његовог професора Рудолфа Бручија као завршно дело, „некада отворени круг сада симболично затворио”. Она је при томе најавила да су у публици и Дивјаковић и син Рудолфа Бручија, као и његова унука, што је публика – а сала је била пуна – поздравила великим аплаузом. Иначе, други део концерта протекао је у знаку Едит Пјаф и певачице Хелен Јор, која је у Немачкој постала позната по пројекту у чијем је фокусу музика француске шансоњерке, а све је заокружено транскрипцијом познате композиције Артура Маркеза Conga del Fuego Nuevo.   

М. С.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести