Данас је Светски дан џеза

БЕОГРАД: Широм света данас се обележава Светски дан џеза, који је 2011. године установио УНЕСЦО са циљем да се истакне улога џеза у уједињавању људи целе планете.
saksofon EPA STEPHANIE LECOCQ.jpg
Фото: EPA (STEPHANIE LECOCQ)

Светски дан џеза повезује заједнице, школе, уметнике, историчаре, академике и џез ентузијасте, који широм света славе и уче о џезу, његовим коренима, будућности и утицају.

Сваког 30. априла указује се неопходност интеркултурног дијалога, међусобног разумевања, џез се препознаје као средство промоције мира, дијалога међу културама, као уметничка форма која поштује различитости, људска права и достојанство и промовише слободу у изражавању.

Ове године глобални град-домаћин Светског дана џеза је Хавана, где је прослава почела још 24. априла - 30 признатих музичара и педагога са Кубе и из читавог света учествују у концертима, мастер класовима, радионицама импровизације, џез сешнима и различитим акцијама које се одвијају у школама, културним центрима, џез клубовима, парковима широм Кубе.

Централна прослава је сутра у Гран Театро де Ла Хабана, а едукативни програми посвећени џезу обезбеђени су за ученике и студенте у више од 11.000 школа.

У Београду Светски дан џеза биће прослављен концертом Ирене Благојевић у Дому омладине Београд и програмом "Јаж а Вуе 1927-2017" који организује џез центар и клуб "Михаило Миша Блам".

Џез, поп и соул певачица Благојевић ће у Дому омладине представити свој други албум "Блистави град", рађен је у џез-поп жанру, којим се наметнула као зрео вокалиста, специфичног и препознатљивог стила, али и композитор, аранжер и текстописац. 

У 15 сати ће са Студентског трга у Београду кренути отворени аутобус који ће се кретати Коларчевом улицом, Улицом краља Милана до Славије и истом трасом назад, а на крову аутобуса смењиваће се музичари: "Институт" Вељка Николића, Игор и Јована Лазић (француски рог, гитара, флаута, вокал), састав трубача Новака Мијовића, трио "Матрас" бубњара Николе Радојичића, трубач Владица Васић.

Програм ће се наставити у вечерњим часовима у џез клубу "Михаило Миша Блам" великим џем сешном.

Светски дан џеза биће прослављен и у Нишу и Бујановцу у организацији "Нишвил џез фестивала".
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести