Данас почиње 6. Бољшој фестивал

БЕОГРАД: Шести музички фестивал "Бољшој" који је основао Емир Кустурица, а који се одржава уз подршку компаније "Гаспром њефт", почиње данас на Мећавнику и траћаје до 17. јула. 
kusturica, tanjug
Фото: Tanjug

Млади музички таленти из Србије, Републике Српске и Русије такмичиће се за златну, сребрну и бронзану матрјошку у две старосне категорије - од 13 до 17 година и од 18 до 25 година. 

О најбољима одлучиће жири који чине председник жирија Дражан Косорић, декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и познати руски пијаниста Јуриј Розум и професор Зоран Комадина.

Фестивал ће први пут трајати четири дана и биће место сусрета најхаризматичнијих виолиниста данашњице, Немање Радуловића, Јулијана Рахлина и Романа Симовића са светски прослављеним пијанистом, по многима наследником чувеног Хоровица, Денисом Мацујевим.

"Бољшој" ће отворити Кустурица и Александар Дибаљ (Гаспром њефт), а на свечаном отварању наступиће балетски првак Констатин Костјуков уз пратњу првака Јовице Бегојева и солиста Милоша Маријана и Татјане Татић. 

Након званичне церемоније отварања, концерт ће одржати прослављени виолиниста Немања Радуловић са својим ансамблом "Дабл Сенс".

Другог фестивалског дана гости вечерњег програма биће амерички гитариста Гери Лукас који ће својим музицирањем оживети нему филмску комедију "Шаховска грозница" редитеља Всеволда Пудовкина из 1925. године, као и сопран Елена Устаева, виолончелиста Драган Ђорђевић Сузуки и Велики оркестар Школе за музичке таленте из Ћуприје.

Треће вечери наступиће један од тренутно најбољих пијаниста света Денис Мацујев који на "Бољшој" фестивал долази право са Светског првенства у фудбалу на коме је имао титулу амбасадора. 

Мацујев извешће "Концерт за клавир и оркестар бр. 2, це-мол, Оп. 18" Сергеја Рахмањинова и "Рапсодију у плавом" Џорџа Гершвина уз Симфонијски оркестар "Бољшој" под диригентском палицом маестра Ивана Јосипа Скендера.

На затварању фестивала наступиће виолинисти Јулијан Рахлин и Роман Симовић. 

Рахлин ће свирати са секстетом оформљеним специјално за фестивал "Бољшој" који чине Роман Симовић, Сара Мекелрејви, Милена Симовић, Борис Андријанов и Драган Ђорђевић. 

После наступа у оквиру секстета, Роман Симовић, један од најбољих виолиниста своје генерације и концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, извешће "Музичке илустрације" Свиридова и "Концерт за виолину и оркестар у Це-молу" Јоханеса Брамса.

На крају фестивала, сви гости, учесници и посетиоци Мећавника, моћи ће да се опусте уз концерт "Влатко Стефановски трија".

Циљ "Бољшој" фестивала, који од оснивања подржава руска компанија „Гаспром њефт", јесте промоција младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије. 

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести