Џез светковина још вечерас у Новом Саду

Новосадски џез фестивал, 21. по реду, свечано је отворен прексиноћ на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта у организацји Културног центра Новог Сада.
Novosadski džez festival Foto: Kulturni centar Novog Sada  
Фото: Новосадски џез фестивал Фото: Културни центар Новог Сада

У име града домаћина добродошлицу учесницима и посетиоцима пожелео је помоћник градоначелника Новог Сада Иван Силер који је указао да фестивал представља сјајну прилику за публику да ужива у квалитетној музици, а музичарима да се кроз разне програме и радионице усавршавају.  Када је потом, чилим кораком, на позорницу закорачио бард нашег џеза Војислав Бубиша Симић (95) музичар, композитор и диригент, Српским народним позориштем проломио се громки аплауз.

- Велика ми је част што сам позван да отворим овај фестивал. Нови Сад је мој други град, ту се осећам као да сам код куће, ту смо и почели први пут да свирамо џез. Зато Нови Сад ужива изузетно поштовање међу свим љубитељима џез музике – рекао је Симић евоцирајући успомене на џез почетке у Новом Саду из времена чувеног Биг бенда.

Прво џез вече, у оквиру главног програма, отворио је оркестар Александра Дујина који окупља преко четрдесет уметника различитих музичких оријентација у оквирима пројеката који се реализују. Ове године Дујин је наступио у саставу који је окупио девет извођача: Милена Јанчурић (флаута), Габор Бунфорд и Адам Клем, (саксофон), Драган Козарчић (труба), Владимир Нежић (тромбон), Владимир Јаковљевић (гитара), Ервин Малина (контрабас) и Петар Радмиловић (бубњеви). Програм је био сачињен од ауторских композиција из ранијег периода припремљених за ову поставу која је први пут наступала заједно, али и нових композиција изведених први пут.

Затим је на сцену изашао италијански  дуо Тровези - Кошћа са музиком која се везују за Луиса Армстронга, Глена Милера и Џорџа Формбија. На крају прве вечери наступио је Џејмисон Рос са својим бендом, једно од најактуелнијих младих имена у музици, певач и бубњар. Његова музика се прелива бојама које варирају између џез, Р&Б, соул, госпел и блуз музике.

Синоћни програм отворила је вокална уметница Јелена Јововић са бендом “Џез џанкшн”, затим је наступао аустријски састав “Вори Лејтер” и за крај саксофониста Георг Гарцон.

После главног програма, љубитељи џез звука имали су прилику да у клубу Трема” СНП уживају у џем сешн свирци. Од првог дана у Клубу „Трибина младих“ КЦНС је радионица чији је водитељ Марко Пигнатаро, прошлогодишњи учесник ове џез манифестације, саксофониста, композитор и педагог. У СНП приређена је изложба џез фотографија чији је аутор Курт Раде из Дортмунда.

Џез фестивал се завршава вечерас наступом квинтета пијанисте Милана Станисављевића. Трио “Тинко” из Француске предводи клавијатуриста Давид Обејл, а фестивалска завршница је у знаку још једне звезде, вокалне уметнице Лиз Рајт.

К. Р.

Џез концерти у Еђшегу

Два концерта, врхунски џез уметници, и прва слушаоница глобал-етно-џез музике, у другом циклусу музичких садржаја “Pocket Globe”, поново је у Културној станици “Еђшег”. Први концерт је сутра у 20.21 час, а наступиће Јовићевић/Miklós/Wójcinski трио.

- У њиховом саставу преплићу се културе три различите земље: Јасна Јовићевић на дувачким инструментима (Србија), Силвестер Миклош на бубњевима (Мађарска) и Ksawery Wojcinski на контрабасу (Пољска). Они у музику уносе свежину својом оригиналношћу и слободном формом, а познати су по импровизацији, композицији и савременом приступу камерној џез музици - најављују у Фондацији  2021, и додају да је улазница 300 динара, и биће у продаји и на улазу у КС Еђшег.

Већ наредне вечери у 20.21 час стиже Wabi трио, који чине: Сава Ботић, електрични клавир, Даниел Море, бас и Немања Тасић, бубњеви.  За себе кажу да “инспирацију проналазе у природи која је неуједначена и заувек променљива и да теже да прикажу лепоту у пролазности, неуређености и једноставности”. Улазница стаје 200 динара.

Прво издање “Pocket Globe” слушаонице водиће Ди џеј Кило Кило, и пуштаће музику са различитих страна света 30. новембра, такође у 20.21 час, а улаз ће бити слободан.

Н. П-ј.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести