Егзит фестивал: Извесна фестивалска сезона и турнеје у 2022.

НОВИ САД: Фестивалска сезона и турнеје у музичкој индустрији извесно ће се догодити ове године, али су солидарност и уједињење целе индустрије, као и сарадња са доносиоцима одлука неопходни да би манифестациони сектор додатно ојачао и превазишао сваку следећу могућу кризу, закључак је панела „Музичка индустрија против ковида-19: Шта очекивати у 2022?”, који је организовао Егзит фестивал у оквиру конференције Егзит стратеџи.
e
Фото: Ilustracija/exitfest.org

Говорници су били четири изузетно угледне особе из света музичке и манифестационе индустрије: агенткиња једне од највећих букинг агенција на свету CAA Maria May, оснивач и директор Егзит фестивала Душан Ковачевић, директор фестивала Lowlands Eric van Eerdenburg, тур менаџерка Suzi Green, док је модератор панела био уредник водећег светског магазина о концертној индустрији Pollstar Gideon Gottfried.

Иако су у претходном периоду разочарења и отказивања догађаја постала стандард, саговорници очекују да пролеће доноси фестивалску сезону, али истичу да манифестациони сектор мора да прати разумевање и подршка државе, као и солидарност на светском нивоу између запослених у индустрији.

Ако упоредите подршку коју су друге индустрије добијале и добијају, музичка је била у беспомоћној ситуацији. Реалност је таква да смо преживели искључиво захваљујући дељењу информација и удруживању снага. Управо су здрави односи у нашем послу и међусобна подршка неопходни у овој ситуацији када заједнички желимо да се владе држава више укључе у решавање проблема“, рекла је May, која је, између осталих, агенткиња и Дејвиду Гети.

Она се осврнула и на однос с Егзитом.

Изузетна ми је част да сарађујем са Еxитом већ 20 година, то је и партнерство и пријатељство, које је пре свега јединствено. Пријатељства схватам веома озбиљно и имам високе стандарде. Често разговарамо о ономе што градимо и које наслеђе остављамо, додала је.

Панелисти су истакли неконзистентност приликом пандемијских рестрикција, те су тако многа окупљања била дозвољена, осим музичких дешавања, која су последња добила дозволу за одржавање. Ковачевић је подсетио да је 2021. године Егзит једина фестивалска организација на свету која је успела да организује чак четири фестивала у три државе, наглашавајући да је највећи део целокупне организације била едукација и разговори са доносиоцима одлука.

Светска музичка индустрија у целости јача је од сваке државе света појединачно, и због тога је потребно њено уједињење како се осигурало да приликом неке нове кризе не буде опет потпуно скрајнута. Јер, овде се не ради се само о борби за одржавање фестивала, ово је борба за право људи да се окупљају. Људи не могу да преживе без међусобног контакта, то је у нашој сржи и важно је за наше и ментално и свеукупно здравље, истакао је директор Фестивала.

Једна од кључних тема панела било је управо ментално здравље, како публике, тако и музичара.

Присуство и заједништво на музичким догађајима су екстремно битни, жао ми је због младих који су изгубили две године младости, немајући оваква окупљања. Многим музичарима и генерално креативним људима се због ове паузе урушило стваралаштво и продуктивност, истакао је директор фестивала Lowlands Eric van Eerdenburg.

Тур менаџерка Suzi Green је рекла да је за рад у музичкој индустрији „изузетно битан осећај заједништва, као и осећај да си део нечега великог“, али је говорила и о изазовима запослених у музичкој индустрији када је у питању ментално здравље.

Током паузе од две године запослени у музичкој индустрији су се суочавали са финансијским проблемима и последицама анксиозности због неизвесности и константних одлагања почетака турнеја и наступа, указала је Green.

Саговорници на панелу су заједнички указали на то да је неопходно спајање свих аспеката музичке и манифестационе индустрије, који морају да достигну и остваре висок степен заједништва како би у будућности целокупна индустрија избегла крахове или чак нестанак. Државе, истичу саговорници, морају да пруже помоћ, осигурање и подршку фестивалима, музичарима и целој индустрији, једнако колико и свакој другој. Закључују да музика мора да буде схваћена и прихваћена као важан део друштва и живота сваког живог бића, те да као таква мора да буде подржана у сваком смислу.

Панел „Музичка индустрија против Ковида-19: Шта очекивати у 2022?“, који је организовао Егзит фестивал, део је онлајн конференције Егзит стратеџи,  покренуте 2020. године под слоганом „Излаз из пандемије стварамо заједно“.

До сада су се у неколико панела окупили неки од водећих светских и регионалних актера из области туризма, културе, манифестација, медија и других сфера јавног живота.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести