Фестивал ране музике у Новом Саду:  Од Вивалдија до Баха

Програм у петак, 15. јуна, у Синагоги отварају легендарна Вивалдијева „Четири годишња доба” у извођењу ансамбла New Trinity Baroque
Ansambl New Trinity Baroque Foto: promo
Фото: Ансамбл New Trinity Baroque Foto: promo

Музичка омладина Новог Сада у сарадњи са диригентом и чембалистом Предрагом Гостом организује Фестивал ране музике, током којег ће поклоници уметничке музике бити у прилици да чују пет концерата у извођењу еминентних уметника специјализованих за ово специфично и драгоцено музичко поље, из наше земље и иностранства. Програм у петак, 15. јуна, у Синагоги отварају легендарна Вивалдијева „Четири годишња доба” у извођењу ансамбла New Trinity Baroque, а као солисти наступиће немачки уметници Флоријан Дитер и Моника Вајсман, који свирају барокне виолине, те Андре Лорен О’Нил ( барокно виолончело). Овим ће концертом New Trinity Baroque обележити и две деценије постојања и уметничког рада.

Две вечери касније, у недељу, 17. јуна, Галерија Матице биће домаћин програма који ће обухватити дела Орланда ди Ласа, Гибонса, Карезана, Телемана, Баха и Леклера, а извешће га немачки ансамбл Harmonie Universelle . Следећи концерт, 20. јуна, поново у Синагоги, биће посвећен кантатама и концертима Јохана Себастијана Баха и Георга Филипа Телемана, а ориредиће га професори Аустријске и Београдске барокне академије са солистима Кристијаном Хилцом (баритон), Мартином Ноферијем (барокна обоа) и Илиом Королом (барокна виолина и виола).

И последња два концерта фестивала биће одржана у Синагоги. Најпре ће у недељу, 24. јуна, бити изведен „Grande spectacle du baroque”, где ће се Барокном оркестару Фестивала ране музике, под управом Предрага Госте, придружити солисти Нове београдске опере: Бојана Димковић и Душан Тороман (чембало), Мартино Нофери (барокна обоа) и Каролина Бетер (блок флаута), а на програму су дела Баха, Албинојија, Хендла и Вивалдија. За крај, у уторак, 26. јуна, београдски Ансамбл Студија за рану музику  под управом Предрага Ђоковића извешће програм посвећен Томасу Талису и енглеској ренесанси, као и Франсоа Купрену, чиме ће бити обележено 350 година рођења овог угледног француског барокног композитора. Као солисти наступиће сопранисткиње Радослава Воргић и Зорица Павловић.

        М. С.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести