Филм о реперу Груу 17. маја затвара фестивал Белдокс

БЕОГРАД: Премијера документарног филма "Гру је ту", о реп музичару Далибору Андонову Груу (1973-2019), затвориће 17. маја (19:30) у Дому омладине Београда Међународни фестивал документарног филма Белдокс, најавили су данас аутори.
s
Фото: Youtube Printscreen/BALKAN INFO

Филм режисера Бојана Винуловића и Ренеа Мишколција настао је на основу више од десет часова разговора са скоро 50 саговорника, кориштени су необјављени архивски снимци, а "јавност ће сигурно бити изненађена бројним детаљима из живота и рада Андонова", наводи се у саопштењу.

Аутори су навели да је "филм документарни ролеркостер и омаж човеку који је обележио једну еру и почетак рађање нове супкултуре на просторима бивше Југославије".

"Све што ћете видети, обухватиће целу једну еру музике, причу о духу Београда, рађању реп културе и разгранавању сцене која је у најтежим временима могла да парира многима на светском нивоу, по изразу, звуку и порукама које се шаљу", истакли су Винуловић и Мишколци.

Ауторски двојац верује да ће "поједини саговорници бити изненађење многима и да ће овај филм заокружити причу о Груу и зацементирати његов статус као утемељивача и 'тате' репа".

"Цео филм је заправо и један 'адреналин џанки' после ког ће се многи запитати - да ли је Гру у једном животу проживео 50 живота, с обзиром на то да је стигао да уз реп буде и међу зачетницима бројних екстремних спортова у Србији", навели су аутори. Како су истакли, "посебно место у филму заузима спона између репа и кошарке, односно Кошаркашког клуба Партизан који је фанатично пратио". У филму су лични печат дали менаџер Саша Драгић, диџеј Муња, Ђус, Ајс Нигрутин, Киза Робин Худ, Леонтина, Нигор, Бане МВП, Един Шкорић, Душко Вујошевић, Богдан Богдановић, Слободан Шаренац, Галеб Никачевић, Драган Амброзић и други.

Винуловић и Мишколци су снимили филм "без средстава средстава, из чистог ентузијазма, иако самог Груа нису ни познавали", каже се у саопштењу. 

"Сматрали смо да је у потпуности заслужио овако нешто и да је прави тренутак за то, да је његова или музика генерално из деведесетих често погрешно интерпретирана, етикетирана или недовољно цењена", истакли су Винуловић и Мишколци. Према њиховим речима, посебан је утисак што су "апсолутно сви сагласни о томе да се ради о најпозитивнијем лику ког су познавали и његов ведар дух и провејава кроз цео филм".

"Многима је помогао да се пробију на сцени у доба кад је то било најтеже, етаблирао је правац и показао да се много тога може урадити и без муља, прозивки, медијских ратова и интрига", оценили су редитељи. Винуловић и Мишколци примећују да "многи о њема нису причали у прошлом времену, већ у презенту, само потврђујући наслов филма и његове речи из песме 'Стара школа, нова школа' - Гру ту је".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести