Финале концертне у сезоне Војвођанског симфонијског оркестра

У новосадској Синагоги сутра ће Војвођански симфонијски оркестар завршити своју врло успешну концертну сезону 2022/2023. коју су обележили наступи с великим именима светске музичке сцене као што Шломо Минц, Миша Мајски, Полина Осетинска...
д
Фото: Приватна архива

И овај пут ансамбл ће се се представити богатим и сложеним програмом, с гостујућим диригентом Улрихом Виндфуром и сопранисткињом Нином Доминко као солисткињом . У првом делу концерта биће изведене четири соло песме Рихарда Штрауса и арија Цербинете из опере Аријадна на Наксосу. Други део концерта посвећен је ученицима страдалим 3. маја у Београду и све дубоке емоције саосећања због те неописиве трагедије биће уткане у извођење Симфоније бр. 4 Густава Малера. Подсетимо, у финалном ставу овог дела, својеврсној симфонијској поеми за глас и оркестар, сопран пева о небу, где су заједно деца и анђели и свеци …

Маестро Улрих Виндфур студирао је оркестарско дириговање у Келну, Бечу и Фиренци и похађао мајсторске курсеве код Франка Фераре, Карла Марије Ђулинија, Генадија Рождественског, Леонарда Бернштајна и Гинтера Лудвига. Победио је 1985. на Међународном диригентском такмичењу Виторио Гуи, а 1986. на Међународном диригентском такмичењу Јанош Ференчиć у Будимпешти. Исте године добио је први ангажман у Театру Дортмунд, а потом ће деловати у Аугсбургу, Нирнбергу, Хановеру, Карлсруеу, Килу, Манхајму, Берлину.... Концертна каријера га је од почетка каријере водила кроз Европу (Италија, Португал, Швајцарска, Мађарска) све до САД. Био је професор дириговања на Високој школи за музику и позориште у Лајпцигу, а 2013. је именован за професора дириговања и оркестарског дириговања на Хоћсћуле фур Мусик унд Тхеатре у Хамбургу.

Словеначка сопранисткиња Нина Доминко добитница је бројних награда на певачким такмичењима. Њено убедљиво сценско стваралаштво обухвата улоге попут Олимпије (Офенбах, Хофманове приче), Краљице ноћи (Моцарт, Чаробна фрула). Росина (Росини, Севиљски берберин), Норина (Доницети, Дон Пасквале), Виолета (Верди, Травијата), Адела (Штраус, Слепи миш), а недавно се представила и као Ђулијета (Белини, Капулети и Монтеки) у СНГ Опера и Балет Љубљана. „Бриљантан, светао, технички и експресивно флексибилан глас Нине Доминко и њена прецизна удубљеност у музички и глумачки сегмент спојени су у изузетно убедљивом тумачењу”, написао је критичар Томаж Гржета.

Концерт Војвођанског симфонијског оркестра почиње у  20 часова, а улазнице по цени од 1.000 динара су у продаји у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), од 9 до 13 часова, као и два сата пред концерт на улазу у Синагогу. Подсетимо, студенти, ђаци и пензионери имају попуст од 50 одсто на редовну цену карте.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести