Хавас: Опера о Тутанкамону биће изведена у Београду

БЕОГРАД: Најпознатији светски археолог и најцењенији египтолог, Захи Хавас, одржао је данас бесплатно предавање у Комбанк дворани на којем је говорио о истраживањима у Долини краљева и новом музеју у Каиру.
film_kombak_bk
Фото: Танјуг (Видео)

Хавас је овогодишњи лауреат награде "Браћа Карић", која ће му бити уручена 25. новембра на свечаности у Народном позоришту, и у Београд је стигао на позив Карић фондације.

Између осталог лик и дело славног египтолога послужило је као иснпирација Стивену Спилбергу и Џорџу Лукасу за лик Индијане Џонса у истоименом холивудском филмском серијалу.

Хавас се пре предавања обратио новинарима у Комбанк дворани и истакао да заједно са својим тимом у Египту ради нешто велико чему ће се радовати читав свет.

"У јануару следеће године пребацићемо све краљевске мумије из старог у нови музеј. То преношење мумија у дужини од осам километара између два музеја преносиће цео свет. Следеће године отварамо нови Велики музеј у Каиру који градимо од 2005. године. Биће то највећи музеј и највећи споменик културе у читавом свету. За два месеца сви египатски уметнички предмети који су у вези с Тутанкамоном биће пребачени из старог у нови Велики музеј и по свему судећи то ће такође бити догађај који ће цео свет пратити", казао је Хавас.

Према његовим речима, Тутанкамон ће бити апсолутни јунак у свету археологије следеће године.

"Тутанкамон ће бити у фокусу пажње светских медија све до 4. новембра 2022. године када ће се обележавати 100 година од открића његове гробнице, не само у Египту већ у целом свету", казао је Хавас и додао да је написао оперу посвећену Тутанкамону.

Како каже, недавно је сазнао да је опера "Аида" изведена пре 148 година и избог тога је сам написао оперу посвећену Тутанкамону за коју је музику компоновао Италијан Лено Заброни.

"Заброни следеће недеље долази у Каиро како би потписали уговор о извођењу опере посвећене Тутанкамону на отварању Великог музеја у Каиру следеће године. Након премијере у Каиру, опера ће бити изведена у Паризу, али и у београдском Народном позоришту", најавио је Хавас и додао да ће 4. новембра 2022. године опера бити изведена и у Долини краљева у Египту.

Славни археолог најавио је и живи пренос отварања два саркофага на телевизијском каналу Дискавери.

"Пред целим светом отворићемо 7. априла два запечаћена ковчега за које верујем да су најзначајнија археолошка открића у послеђих десет година у Египту. Такође радимо на два велика пројекта. Прво је огромно ископавање у Долини краљева, највеће након трагања за Тутанкамоновом гробницом. Покушавам да нађем гробницу Нефертити. Скенираћемо и 20 краљевских мумија и проверићемо њихов ДНК. Такође, покушаћемо да проверимо како Тутанкамон умро јер смо сигурни да није убијен. Предпостављамо да је имао инфекцију", казао је Хавас.

О нагађањима и претпоставкама о гробници Клеопатре, каже да сарађује са археолошкињом из Доминиканске Републике која претпоставља да Клеопатра и Марко Антоније имају заједничку гробницу.

"Верујем да та гробница поред Клеопатриног храма која је тренутно под водом... Видећемо", казао је Хавас и додао да би проналазак гробнице Нефертити у Долини краљева била круна његове каријере.

Амбасадор Египта у Београду Амр Алгувејли казао је да Србија и Египат славе 111 година дипломатских односа и да овако вредни културни догађаји доприносе сарадњи две пријатељске земље.

"Културни аспект је најважнији у развијању односа Египта и Србије. Хавас је најбољи представник идеје Египат за све и најлепше захваљујемо Карић фондацији на гостопримству и организацији овако важног догађаја", казао је Алгувејли.

Миланка Карић, оснивач и почасна председница Карић фондације, казала да се организација коју води труди да бира најбоље међу најбољима.

"Хавас нам је учинио велику част прихватањем наше награде. Наша породица је очарана радом великог египтолога и сигурна сам да наш гост осећа велику љубав коју му пружа наша породица", казала је Миланка Карић.

Уз Захија Хаваса, 25. новембра у Народном позоришту наградом Браћа Карић биће овенчани и Жељко Обрадовић, један од најуспешнијих српских, југословенских и светских кошаркашких тренера, Вацлав Дворжак, филмски и телевизијски редитељ и политички аналитичар, Жак Огар, пуковник и бивши командант француских специјалних снага на Косову и Метохији, и Марилина Века, новинарка и књижевница из Рима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести