"Хуверфоник" имитирали Констракту на концерту на Калeмгдану

БЕОГРАД: Први од два концерта белгијске поп рок електро групе "Хуверфоник" из Белгије одржан је синоћ на сцени BitefArtCafe на Калемегдану, пред великим бројем фанова.
е
Фото: Youtube Printscreen

Након две године паузе због пандемије, сада се коначно дешава да у Србију поново долазе велике светске звезде, и тако је Штарк Арена била распродата две ноћи заредом ове недеље захваљујући спектакл концертима састава "2 Cellos" и "Iron Maiden", а сада су стигли право из Белгије - "Хуверфоник" на два концерта у две ноћи.

"Добро вече. Хвала вам што сте дошли. Извините, али ја не знам да говорим српски језик”, на веома добро увежбаном српском, фронтмен и главни говорник током концерта Алекс Калие обратио се публици.

Увек шармантан и харизматичан, Калие је анимирао љубитеље своје музике на распродатом концерту на Калемегдану увек уз осмех и рафал духовитости, које су карактеристичне за њега.

Тај однос је развијао и на првом гостовању у Београду, на пролеће 2019. године у Комбанк Дворани, сада МTC Дворани, када су одржали веома динамичан и снажан концерт од два сата.

Алекс је изразио одушевљење што види толико огроман број људи на концерту и истакао да му је драго да су се вратили након три године, јер је прошли пут заиста било изванредно, желели су да поново дружење.

Главни трио бенда чине - лидер Алекс Калие, текстописац, бас гитариста и композитор, Рејмонд Гиртс - главни гитариста и певачица Геике Арнаерт, која се вратила у групу након одласка 2008. године.

Алекс је у једном тренутку кренуо да имитира упечатљиве покрете руком наше музичарке Констракте за песму "In Corpore Sano" и тиме одао почаст том наступу и рекао да му се веома свиђа та необична песма, крајње неуобичајена за Еуросонг.

Он је подсетио да се и Хуверфоник такмичио на Евровизији 2021 у Ротердаму.

Састав “Хуверфоник” на сцени BitefArtCafe клуба је наступао у оквиру фестивала “Musicology Session”, где ће током лета гостовати и италијански певач Марио Бионди (9. и 10. јун), редовни гост овог простора, као и џез фанки бенд “Snarky Puppy” (3. јул), како је најавио оснивач ланца клубова Битеф - Миша Релић.

Актуелна турнеја бенда носи назив "The Magnificent Tree Tour" према трећем хит албуму “The Magnificent Tree” (2000) и тиме обележавају јубилеј - 20 година од тог пројекта, чија је турнеја кренула у време почетка пандемије - 2020.

Истовремено они су промовисали и нови албум настао у доба пандемије - “Hidden Сториес” (2021).

На трећем албуму који је за бенд био трећа срећа на неки начин, налази се антологијски хит и евергреен “Mad About You", али и кључни хитови - ''Vinegar & Salt'', ''Out of Sight'' и ''Jackie Cane''.

Управо на том материјалу је и певала дама Геике Арнаерт, која је синоћ својим заводљивим гласом одушевила публику са упечатљивом сет листом нумера, као шетња кроз каријеру дугу 27 година.

Бенд је направио листу нумера са 11 студијских албума: "A New Stereophonic Sound Spectacular" (1996), "Blue Wonder Power Milk” (1998), “The Magnificent Tree” (2000), “Huverfonik Presents Jackie Cane” (2002), “No More Sweet Music/More Sweet Music” (2005), “The President of the LSD Golf Club” (2007), “The Night Before” (2010), “Reflection” (2013), “In Wonderland” (2016), “Looking for Stars” (2018) и последњи, актуелан - “Hidden Stories” (2021).

"Од када смо настали, тешко је било да се од нас очекује да свирамо само један жанр. Тако да кад нас чујете, имате утисак да можемо све да свирамо. Чујете поп, онда трип хоп, електронику, али онда то није све. Помислите да смо ми алтернативни рок, или поп рок, али нисмо само ни то. Онда осетите дреам поп, затим психоделију, а опет то није све. Увек имамо нових жанрова у репоертоару”, објаснио је Алекс Калие њихов карактер камелеона у музици и додао да су они вероватно “најеклектичнији бенд који построји данас”.

Њихове песме су постале и део музике филмова и ТВ серија као - “Украдена лепота”, “Знам шта сте радили прошлог лета”, “CSI”, “Entourage”, “Никита”, "Shade".

На концерту синоћ наравно највећи аплауз белгијски трио добио је на антологији "Mad About You", непролазан хит и након 22 године од настанка.

BitefArtCafe заказује често по два концерта у низу, а гостовање ових иностраних светских звезда реализују први пут у партнерству са Центром београдских фестивала - CEBEF.

Сет листа чинила је репрезентативну слику хитова и успешни композиција, као A Simple Glitch of the Heart, The Wrong Place, Belgium in the Rain (Алекс је најавио да ће певати посебну верзију "Белграде ин the Раин"), Vinegar & Salt, 2Wicky, Stranger, Sometimes, Anger Never Dies, Romantic, Eden, наравно чувени - Jackie Cane, One Big Lie, The Night Before, Full Moon Duel, No More Sweet Music, Lift Me Up, Badaboum, Barabas.

На два биса су жељној публици извели и познате нумере - Gravity, Amalfi, The World Is Mine и Hidden Stories, насловна песма са последњег, 11. албума, и тиме су окончали концерт од пуна два сата, иза поноћи.

Вечерас, Хуверфоник ће одржати и други самосталан концерт на истом месту.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести