„ИМАМО ИЗУЗЕТНА ОСТВАРЕЊА У десет година Belgrade Saxperience фестивала”

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је саксофониста Милан Савић који је говорио о Belgrade Saxperience фестивалу који организује јубиларни десети пут од 28. до 30 септембра у Београду.
Танјуг/Владимир Шпорчић
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Савић је рекао да ће у оквиру фестивала 28. септембра посетиоцима у Галерији Српске академије наука и уметности саксофон у класичној музици представити Јан Гричар из Словеније са пијанисткињом Нежом Брегар.

Према његовим речима, у Установи културе "Пароброд" 29. септембра долази дуо Хеликс (Хелиx) 2, који чини брачни пар из Белгије Неле Тибо и Барт ван Бенеден, који имају "нови угао и приступ" комбинују саксофон са електорником.

Савић је додао да ће посетиоци чути и композицију Драшка Аџића написану за јубиларно издање "Сакспиријенса".

Како је најавио, 30. септембра у Дом омладине Београда долази виртуоз из Аустрије и финалиста Телонијус Монк џез такмичења у Сједињеним Државама Лукас Габриц, који ћенаступити са пијанистом Александром Грујићем, басистом Милошем Чоловићем и бубњарем Александром Цветковићем.

Према његовим речима, учесници  Belgrade Saxperience  у складу са традицијом фестивала држаће мајсторске радионице у Културном центру Београда.

Савић је подсетио да је  Belgrade Saxperience  стигао до десетог издања након око 150 одржаних концерата у 12 градова Србије, где су представљали класични и џез саксофон и на преко 50 мајсторских курсева за студенте, док је 11 композитора написало 16 композиција за класични саксофон.

"Било је преко 450 учесника за десет година и врло сам задовољан. Импозантна је цифра људи и и остварења којим можемо да се поносимо", додао је Савић.

 Према његовим речима, у раду на фестивалу главни му је проблем недостатак времена, пошто истовремено ради у школи и активно наступа у Београдској филхармонији и Симфонијском оркестру Радио-телевизије Србије.

Истакавши велику помоћ колега из КЦБ-а и остатка тима фестивала, Савић је додао да је "све лакше када се ради са ентузијазмом и вољом".

Савић је оценио да Србија "има доста потенцијала, има доста талентоване деце што се тиче саксофона", а фестивал омогућава онима који желе науче и свирање доведу на виши ниво, да ступе у контакт са професорима и даље се усавршавају.

"Након десет година интензивног прављења климе за класични саксофон, пошто је џез саксофон довољно развијен, мислим да смо постали прилично видљиви и интересантни.

Сви гостујући уметници носе лепа искуства и задивљени су атмосфером у Београду и организацијом", навео је Савић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести