"Интернационални оперски дани" од 8. октобра у Суботици

БЕОГРАД: Великим оперским концертом Музички мостови у суботу, 8. октобра, почињу први "Интернационални оперски дани" у Суботици у организацији Српског народног позоришта из Новог Сада, најавили су организатори.
opera snp
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Најбољи певачи региона, солисти опера Сарајева, Осијека, Скопља, Варне и Новог Сада, на суботичкој сцени "Јадран", под диригентском палицом директора Опере Хонг Конг Маестра Елиа Орчуола, публика ће бити у прилици да чује најлепше арије италијанског и француског репертоара композитора Вердија, Росинија Бизеа, Пучинија.

"Циљ Интернационалних оперских дана је да створимо платформу за будуће сарадње, размене, копродукције, заједничке пројекте са оперским куцама не само у региону и Европи, него и интернационално. Јако нам је битно да скренемо фокус на оперске куће на Балкану и да омогућимо нашим уметницима да гостују и истовремено да угостимо и уметнике других оперских кућа код нас у Српском народном позоришту" објашњава директорка Опере Спрског народног позоришта, Сандра Миланков.

Уз невероватне солисте Српског народног позоришта - Марију Јелић, Стевана Каранца и Вишњу Радосав - на концерту ће наступити и сопран Аида Чорбаџић, тенор Ðорђи Чучковски, баритон Игор Кришто и баритон Пламен Димитров, а све под диригентском палицом Елиа Орчуола.

Елио Орчуоло је тренутно уметнички и музички директор Еразмус омладинског оркестра у Риму, директор МТМ опере Хонг Конг, директор Програма за младе уметнике "Ла Циттаделла делл Опера" у Барију и главни диригент Каирске опере у Египту.

Концерт, који се одржава уз помоћ Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, само је први део Интернационалних оперских дана.

У склопу манифестације планирана је и конференција на којој ће се разматрати сарадње у региону као и најављивање прве оперске копродукције између Тиране, Скопља, Варне и Новог Сада, а која се наслања на тему Отвореног Балкана.

Такође, биће презентована платформа која ће имати за циљ промоцију уметника из региона у Европи и свету.

"На првим Интернационалним оперским данима који ће се након гала концерта у Суботици, наставити округлим столом у Српском народном позоришту, присуствоваће преко 20 управника, оперских директора, агента, редитеља, критичара, композитора и музиколога из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Румуније, Бугарске, Албаније, Немачке и Италије. Намера нам је, да та манифестација буде прва у низу, да успемо да је етаблирамо и да Спрско народно позориште постане центар за будуће међународне сарадње, да створимо и стварамо музичке мостове", додаје Миланков.

Концерт и пројекат, јединствен у Србији, финансиран је од стране Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, а на сам концерт, улаз је слободан.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести