Карамарковић и Минтус за старт Панчевачког џез фестивала

БЕОГРАД: Концертом бенда вокалисткиње Ирине Карамарковић и соло концертом израелског пијанисте Гаја Минтуса у Дворани Културног центра Панчево, синоћ је почео 23. Панчевачки џез фестивал.
s
Фото: Youtube Printscreen

Током свечане церемоније отварања, публици су се обратили Марија Јевић, чланица Градског већа за културу и омладину, као и Мајан Бен Тура, заменица амбасадора Израела у Србији.

Марија Јевић, чланица Градског већа за културу и омладину, на отварању фестивала је рекла да џез заузима значајно место у културној понуди Панчева.

"Ми помажемо оваквим програмима, како би они одржали свој континуитет. Баш у овом тренутку, када је читаво човечанство у великим изазовима због пандемије, која је нарочито угрозила културу и уметност, џез фестивал и организатори из Културног центра Панчева су смогли снаге да одрже традицију и сачувају квалитет. Град Панчево је град културе и уметности, и подстиче младе како би се активно укључили у културни живот. Наши просторни капацитети су у функцији културе, а у будућности ће их бити још више. Джез фестивал је нераскидиви део тог развоја и напретка нашег града", казала је Јевић.

Мајан Бен Тура захвалила је публици на доласку и изразила велико задовољство због довођења пијанисте Гаја Минтуса на фестивал.

"Музика и џез повезују људе и надам се да ћете бити инспирисани његовим наступом ове вечери. Веома нам је драго што подржавамо Панчевачки џез фестивал и надам се ћу видети још више наших уметника овде у будућности. За мене је сличност између Израела и џез музике - способност да се живи у тренутку" казала је Бен Тура.

Ирина Карамарковић је на концерту у Панчеву премијерно представила програм "Gunslinging Charles – Tribute to Charles Mingus" посвећен једном од најзначајнијих музичара у историји џеза - контрабасисти и композитору Чарлсу Мингасу.

Она је наступила са музичарима из Београда - гитаристом Братиславом Радовановићем, саксофонистом Душаном Петровићем, басистом Браниславом Радојковићем и бубњаром Феђом Франклином, док је специјални гост био Деноваире, музичар из Аустрије који свира северноиндијски инструмент есрач.

На репертоару бенда Ирине Карамарковић нашле су се неке од најпознатијих Мингусових композиција, као што су "Fables of Faubus, Goodbye Pork Pie Hat", "Freedom", али и оне мање познате, у освеженим аранжманима.

Гај Минтус је у Панчеву наступио као соло извођач.

Трагом Ависхаија Коена или Шаја Маестра, па чак и јерменског суперстара Тиграна Хамасyана, овај музичар представио је специфичан коктел мелодија с различитих светских меридијана у модерним, полетним и расвираним аранжманима.

Овом приликом Минтус је одсвирао репертоар на коме су се нашле његове ауторске нумере претходно снимане са тријом, материјал са новог албума посвећен Џорџу Гершвину, док је посебан сегмент концерта био дуо са са вокалисткињом Намом Наћум.

Ово је био први наступ Гаја Гуyа Минтуса још од фебруара и избијања пандемије.

Израелски пијаниста је остварио нарочито добру комуникацију са публиком у Културном центру Панчева.

"Осећај је био фантастичан. Као извођач добијам енергију од публике, људи којима свирам. То је попут игре, или конверзације међу нама. Свирао сам доста онлајн концерата, где такође постоји доста интеракције што је сјајно, али никада то неће бити исто као пред правом публиком. Захвалан сам и почаствован што је овај концерт могао да се деси", казао је Гај Минтус.

Другог фестивалског дана, вечерас у 19 часова, наступиће дуо српског пијанисте Васила Хаџиманова и хрватског пијанисте Матије Дедића, а у наставку вечери ће бити приказан документарни филм о Ирини Карамарковић.

Панчевачки џез фестивал одржава се у организацији Културног центра Панчева, уз покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Италијанског института за културу, Аустријског културног форума, Амбасаде Израела у Београду и Дунав осигурања.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести