Клерч: У Београду изводимо дело прожето балканским темама

БЕОГРАД: Светска премијера концерта за гитару и оркестар "Recuerdos de Belgrado", који је компоновао познати немачки композитор Хоакин Клерч, биће одржана 14. марта у београдском Коларцу у оквиру 21. Guitar Art фестивала.
gitara
Фото: pixabay.com

Наступа Симфонијски хор и оркестар РТС којим управља Бојан Суђић, а солисти на гитари поред Клерча су виртуози Марко Тамаљо из Аустије, Рафаел Агира и Давид Мартинес из Шпаније.

Композитор и гитариста Хоакин Клерч по речима критике спада у водеће светске ако не и најбоље гитаристе своје генерације. Клерч је у својој кареијери већ посетио Београд и одржао концерт на Гуитар Арт фестивалу.

Инспирисан аутентичношћу српске престонице, као и посебном енргијом фестивала који окупља најбоље гитаристе из целог света, компоновао је дело посвећено Београду.

Клерч је био у Београду 1985. године на гитарском такмичењу.

Цењени композитор каже за Танјуг да је осетио снажну тугу која се јавља у младости онда када оставиш нешто драго по одласку из Београда.

"Била је то још једна лекција захваљујући којој схватиш да те оно што волиш не прати увек у животу" каже Клерч.

Према његовим речима 2018. године упознао је Александру Митровић која га је одвела у концертну салу где је те 1985. године наступио.

"На том месту сам схватио да ме емоције никада нису ни напустиле.

Захваљујући Бошку Радојковићу, ступио сам у контакт са маестром Бојаном Суђићем. Њих двојица су ми указали поверење и тако је настао пројекат писања овог дела", казао је Клерч и додао да је у свом делу оживео балканске теме, према којима осећа велико дивљење.

"Користио четири балканске теме које се прожимају са мојим музичким светом. Верујем да ће публика уживати у нашем концерту јер га посвећујем Београду Guitar Art Фестивалу и његовом оснивачу и директору Бошку Радојковићу, који је успео да у проткле две деценије направи аутентичну музичку смотру. У Београд долазе највећи гитаристи из целог света... Окупљају се, друже, усавршавају и тако мотивисани стварају нова гитарска дела, која постају савремено гитарско наслеђе целог света", казао је Клерч.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести