Концерт “Из Русије с љубављу” 10. марта на Коларцу

БЕОГРАД: Концерт под називом “Из Русије с љубављу” извешће пијаниста Николај Лугански и виолончелиста Павел Гомзијаков из Русије, 10. марта у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду.
r
Фото: Promo

На програму ће бити одабране сонате за клавир и виолончело Рахмањинова, Шостаковича и Дебисија.

Компанија “Југоросгаз”, која већ 25 година свакодневно, поуздано и без прекида грађанима Србије обезбеђује руски гас удружује своје снаге са организацијом “Мултикултиватор” како би љубитељима класичне музике пружили ово јединствено концертно искуство.

Миљеник београдске публике Николај Лугански након три године поново је у посети престоници, а на концерту ће поново доказати како комбинује елеганцију и грациозност као прави виртуоз, признат као мајстор руског и касноромантичарског репертоара.

Лугански је познат по интерпретацијама Рахмањинова, Прокофјева, Шопена и Дебисија.

Међу најзначајнијим концертима за сезону 2020/21. издавајају му се наступи са државним оркестром Хамбуршке филхармоније, Симфонијским оркестром Би-Би-Си у Лондону, Холандском филхармонијом, Руским националним оркестром у Париској филхармонији, Кливленд оркестром и НХК у Токију.

Славни пијаниста често наступа и обилази Европу са Симфонијским оркестром Малмеа и Монтреала.

У јуну 2019. године, Лугански је примио Државну награду Руске Федерације за књижевност и уметност, за допринос развоју и унапређењу руске и међународне класичне музичке културе.

Поред тога што редовно наступа широм света, Лугански се бави и педагогијом, професор је на Московском државном конзерваторијуму Чајковски од 1998. године, као и уметнички директор Фестивала Рахмањинов у руском граду Тамбову.

Као велики поштовалац његове музике, пијаниста редовно наступа на имању Рахмањинова и у музеју Иванковки.

Лондонски ''Грамофон'', вероватно најзначајнији магазин о класичној музици, описао је пијанисту као „најупечатљивијег извођача вртоглавог успона“.

Виолончелиста Павел Гомзијаков као солиста и камерни музичар наступао је свуда по свету, и у јулу 2007. године свирао је заједно са чувеном пијанисткињом Маријом Жоао Пирес на Ескориал фестивалу (Шпанија).

Снимак њиховог концерта - Сонате за виолончело и клавир од Шопена, у мају 2009. објавио је издавач Дојч Грамофон и номинован је за престижну америчку награду Греми.

Током последње две сезоне, Гомзијаков је наступао са Новом Филхармонијом Јапана, Лондонским камерним оркестром и Националним оркестром из Монпељеа.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести