Концерт састава Duo Cordis у Зрењанину и Паризу

ЗРЕЊАНИН: У Салону Народног музеја у Зрењанину сутра од 19 часова биће одржан концерт састава „Duo Cordis” (Ана Алексић Шајрер - сопран и Тина Николовски - пијанисткиња) као први овогодишњи промотивни програм 7. хорског фестивала „Слободан Бурсаћ”.
d
Фото: Ilustracija/Bogdan Jonjev

Ово је и претпремијерни наступ овог састава пред готовање у Културном центру Србије у Паризу 13. фебруара. Кроз пројекат „Традиција спаја“ састав „Duo Cordis” презентује српску соло песму, спајајући традиционално и ново, изводећи дела родоначелника и најзначајнијег романтичарског аутора српске соло песме - Јосифа Маринковића али и дела савремених српских композитора надахнута опусом овог ствараоца. Кроз разноврстан опус песама Јосифа Маринковића публика ће имати прилику да чује до скоро непознате и необјављене нотне записе и ређе извођене композиције мајстора овог жанра, песме створене цитирањем и уметничком обрадом народних мелодија, песме компоноване у стилу који је близак фолклору (такозване севдалинке) као и песме оригиналне инспирације настале на стихове Маринковићевих савременика.

“Duo Cordis” ће презентовати и део српске антологијске лирике која је коришћена како у Маринковићевим, тако и у песмама савремених аутора. Спајањем новог и старог представља се и утицај традиције на савремена остварења. Програм концерта чине соло песме Јосифа Маринковића као и соло песме са Позивног композиторског конкурса за соло песму манифестације „Обзорја на Тиси“ - Дани Јосифа Маринковића, међу којима су одабране песме композитора Милане Стојадиновић-Милић, Вере Миланковић, Светозара Саше Ковачевића, Минте Алексиначког, Станка Шепића, Мирољуба Аранђеловића Расинског и Зорана Христића писане веома различитим стиловима настале од 1998. до 2014.             

Н.П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести