Концерти Музичке омладине Новог Сада и Загребачке филхармоније у Вуковару

Три концерта у оквиру пројекта „ФИЛМхармонија“, који Музичка омладина Новог Сада реализује са Загребачком филхармонијом, биће одржана у четвртак и петак  испред чувеног дворца Елц Вуковару.
klasicna muzika note klavir pixa
Фото: pixabay.com

Овај пројекат на јединствени начин повезује музичку и филмску уметност, а остварује се преко Интерег ИПА прекограничне сарадње између Србије и Хрватске. “ФИЛМхармонија“ подразумева серију концерата на отвореном, на којима Загребачка филхармонија, под вођством маестра Крешимира Батинића и уз учешће наших музичара, изводи музику из култних немих филмова Чарлија Чаплина „Малишан” и „Пасји живот“ који се за то време приказују на великом платну.

Према плану пројекта  по три концерта на отвореном требало је да буде приређено у Новом Саду, Суботици, Илоку и Вуковару. Нови Сад је у септембру био први од четири града у коме су одржани ови концерти, а програмима, најпре у Синагоги, због лошег времена, а потом и у Парку присаједињења код Музеја Војводине, присуствовало је неколико хиљада људи. Затим су половином септембра уследили и концерти испред здања Музеја града Илока, а за ову годину су планирани наступи у Вуковару и Суботици.

Главни носилац пројекта ФИЛМХармонија је Загребачка филхармонија која је за свог партнера у Србији изабрала Музичку омладину Новог Сада. Оба партнера су истакнути промотери музичке уметности и играју значајне улоге у културном животу средина у којим делују. Загребачка филхармонија је оркестар са 147 година дугом традицијом угледних наступа у Хрватској и културни амбасадор у свету, док су у богату биографију МОНС-а уписане успешне организације бројних концерата и манифестација.

Чарли Чаплин и његови легендарни филмови окупили су 50 музичара међу којима наступају и новосадске музичарке - флаутисткиња Соња Антунић, пијанисткиња Рита Кинка и чланице квартета ТАЈЈ: виолинисткиње Александра Крчмар Ћулибрк и Јованка Мазалица, виолисткиња Јелена Филиповић и виолончелисткиња Тимеа Калмар.

Лане је обележено је 130 година од рођења једног од најпознатијих и најпрепознатљивијих лица црно-белог филма Чарлија Чаплина, синонима златног доба немог филма и један од највећих филмаша свих времена. Како наводе у Музичкој омладини, теме у његовим филмовима итекако су актуалне и данас, и иако су пуни гегова, носе јаке поруке, снажније од онога што се види на први поглед.

Главни циљ овог пројекта је проширење прекограничног културног туризма посредством иновативаног и атрактиваног културног програма  како би се привукла нова публика и побољшали услови рада и опремљености оба партнера.  Новосађанима он није донео само прилику за уживање у добрј музици, него и вредан поклон у виду концертног клавира „Шигеру Каваи“. Музичка омладина Новог Сада је као учесник овог пројекта изабрала клавир, а најеминентнији новосадски уметници имали су већ прилику да на њему свирају на концерту приређеном 10. октобра, управо у част новог инструмента.

          Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести