ЛП ДУО у нумери из филма Ederlezi Rising (видео)

Завршну нумеру из филма „А.И. Рисинг (Ederlezi Rising)”, под називом „Нимани Рисинг“, коју је компоновао Немања Мосуровић у новој верзији извео је ЛП Дуо.
LP Duo/Promo
Фото: Промо/ЛП Дуо

Првобитну верзију за један клавир и гудачки оркестар заменио је аранжман написан управо за овај дуо и два клавира, у сарадњи са гудачким оркестром String Force Ensemble. Овом издању претходио је Opening Title Remix remix иза кога стоји продуцент и DJ из Братиславе, FVLCRVM, а у наредном периоду биће представљени и остали ремикси нумера из јединственог филма који је, осим soundtrackom, велику пажњу јавности привукао специфичном темом и глумачком екипом.

Након изузетног успеха на фестивалима и манифестацијама широм Европе и света, филм који је оцењен је као једно од најиновативнијих дела српске кинематографије сада је дистрибуиран и глобално. Видео креиран специјално за нову изведбу нумере „Нимани Рисинг“, иза кога стоји Лазар Бодрожа, представља приказ овог филмског уметичког дела и у први план ставља главног лика који тумачи Стоyа,  америчка  глумица  српског  порекла најпознатија  као звезда  филмова  за  одрасле  и  цењена  друштвена  активисткиња.

„Чврсто верујем да је музика најстарији језик, онај који је настао пре свих речи. Ипак, увек се изненадим када се сретнем са људима са којима могу да комуницирам кроз музику, када речи нису потребне. Управо то се догодило са Соњом и Андријом “, објашњава Немања Мосуровић. „Музика за филм настала је у мом изолованом свету. Соња и Андрија су је чули на вече премије, никада раније о њој нисмо разговарали, а они су желели да је изведу“.

Фото: LP Duo/Promo

ЛП Дуо признаје да је филм оставио снажан утисак на њих. „Лазар Бодрожа је сјајан и иновативан уметник и кроз овај филм је успео да представи свој универзалан свет. Поред феноменалне фотографије, дизајна, као и глумаца, музика филму даје једну нову, монументалну димензију. Спој барока, минимализма и футуризма је нешто што одликује нашу клавирску музику, а то смо препознали и у музици Немање Мосуровића, па је за нас ова сарадња била потпуно логична. Уживали смо у снимању музике за завршну сцену филма, Немањина музика нам је блиска и концептуално је повезана са нашим новим албумом за два хибридна клавира који интиму и унутрашњи свет појединца представља на епски начин“, истиче двојац.

Специфичност ЛП Дуа лежи у новом приступу савременом клавиру кроз експериментисање са различитим аналогним и дигиталним синтизајзерима у комбинацији са акустичним клавирима. У току рада на пројекту Quantum Music креирали су потпуно нови инструмент – хибридни клавир, који њихову музику чини непоновљивом. До данас су успешно наступали на фестивалима, у концертним дворанама као што су Карнеги Хол у Њујорку и Центар Џон Кенеди за сценску уметност у Вашингтону и турнејама по Европи, САД-у и Азији.

Издање „Нимани Рисинг (Version For Two Pianos)“ је у Србији доступно на сервисима Деезер и Гоогле Плаy, као и широм света у свим дигиталним продавницама и на Yоутубе каналу.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести