Лучић: Улога Риголета представља круну баритонског опуса

БЕОГРАД: Четврто издање музичког спектакла на отвореном "Опера на води" са баритоном Жељком Лучићем у насловној улози Риголета, биће одржано у суботу, 10. септембра од 20 сати, на платоу иза Геозавода у Београду на води, најавила је данас екипа овог пројекта.
toska zeljko lucic
Фото: Youtube Printscreen

Јединствени музичко-сценски програм бесплатан за пунлику, биће тако у знаку опере “Риголето” Ðузепеа Вердија, у продукцији Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду, светски успешан уметник Жељко Лучић играће главну улогу, док ће диригент бити Дејан Савић у тој класичној опери.

"Улогу Риголета сам извео око 200 пута до сада у каријери и она представља круну баритонског опуса. Увек је изазов тумачити ову улогу, веома је комплексна, тешка, вишеслојна", оценио је баритон Лучић, присутан на многим светским сценама.

Он је навео да у тој Вердијевој опери има мало комедије и трагедије, а да се дело завршава трагично, као и све опере овог италијанског композитора.

"Риголето је један посесиван човек, отац који мисли да чини све најбоље за своју ћерку, а заправо ради све супротно. Опера представља тај однос оца и ћерке. Радња је толико универзална, да заиста може да се смести било где данас, у прошлост, садашњост, али и будућност", подвукао је Лучић.

У улози Риголета у истоименој опери Ђузепеа Вердија српски оперски уметник ће најпре наступити у Новом Саду 7. септембра, на сцени СНП, а чувени баритон Жељко Лучић истакао је да ће сада први пут наступити у пројекту "Београд на води", на отвореним, у тако захтевном пројекту пред београдском публиком.

Ипак, последњих сезона Лучић често гостује у престоници Србије и "Српској Атини" када га зову да гостује у Народном позоришту у Београду, СНП у Новом Саду, или Опери и театру Мадленианум у Земуну (недавно је играо са Румунском опером).

"Много је година прошло од како сам отишао из Србије, и она се доста мења, као и сам Београд. Враћао сам се овде на концерте по позиву домаћих позоришта. Спектакл који нас чека је веома пригодна прилика, простор је као амфитеатар. Моја гостовања су била учестала у последње време, што није случајно, више је могућност мог повратка на овдашњу сцену, тако да разматрам сарадње и пројекте са Новим Садом и Београдом", најавио је Жељко Лучић, присутан на светским позорницама - Метрополитен Опере у Њујорку, Миланске скале, Бечке опере, Краљевске опере у Лондону.

У ансамблу ће бити и специјална гошћа, оперска уметница - сопран Алида Берти, коју доводи Италијански институт за културу у Београду, а наступиће у улози Риголетове ћерке Ðилде.

Либрето "Риголета" је написао Франческо Марија Пјаве према драми "Краљ се забавља" Виктора Игоа, а радња је смештена у град Мантова и околину, у 16. веку.

Праизведба опере “Риголето” одиграна је 11. марта 1851. године у Венецији (Италија) у позоришту “Театро Ла Фенице".

Александар Станков, управник Српског народног позоришта (Нови Сад), сматра да је опери увелико потребан нови простор, посебно на отвореном и подсетио да су тако извели велики пројекат спектакл "Аида" такође из пера Ðузепеа Вердија на Петроварадинској тврђави, и публика је била одушевљена.

"Оперска публика итекако постоји, само је потребно да се она организује и негује. Управо оваквим догађајима као "Опера на води" то ћемо постићи. Ову верзију "Риголета" смо поставили 2019. године, и од тада стално привлачи младу и нову публику. Српско народно позориште као најстарији професионални театар је најрелевантнији за ову врсту уметности. Не би требало да пропустите овај сценско-музички спектакл", поручио је управник СНП-а.

Александра Ковачевић испред организације пројекта “Хуман Дистрицт”, истакла је колико им је част што ће управо тако велики уметник Лучић наступити 10. септембра у Београду на води, те да је данас велики подвиг да се тако велики концерт организује, а да буде бесплатан за све посетиоце, што је могуће само уз партнере.

Концерт се реализује уз покровитељство БЊ - Белграде Њатерфронт, компаније Мтс, Министарства за културу и информисање, Италијанског института за културу у Београду.

Жељко Лучић, баритон из Зрењанина од 1993. до 1998. био је члан СНП-а у Новом Саду, а онда је отишао у ангажман Франкфуртске опере.

Посебно је познат по извођењу главних баритонских улога у операма Ðузепеа Вердија.

Лучић је свој професионални оперски деби имао у априлу 1993. као Силвио у Леонкаваловим "Пајацима" у СНП-у, а онда су се низале улоге у операма: “Љубавни напитак”, "Лучија од Ламермура", "Травијата” "Фауст", "Евгеније Оњегин".

Током 1998. Лучић се придржио списку главних уметника Франкфуртске опере, где је остао све до 2008. године и играо у делима - “Аида”, "Трубадур", "Атила”, "Сицилијанско вечерње”, "Бал под маскама", "Фигарова женидба”, "Манон Леско", "Боеми", "Адријана Лекуврер", "Мадам Батерфлај" .

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести