Лука Шулић из 2Cellos 6. фебруара у Сава Центру

БЕОГРАД: Након седам година турнеја широм света као део признатог дуа "2Cellos", виолончелиста Лука Шулић се враћа својим класичним коренима са првим албумом за "Sony Classical" и са новим пројектом долази у Београд где ће 6. фебруара наступити у Сава Центру.
e
Фото: Youtube Printscreen

Шулић ће извести целокупна Вивалдијева "Четири годишња доба" у аранжману за соло виолончело.

Изврсни виолончелиста Лука Шулић за свој први самостални пројект узео је једно од најатрактивнијих дела класичне музике.

Његова драматична интерпретација "Четири годишња доба" први је целовит снимак из популарног циклуса барокних концерата уређених за чело солисту.

"Волео сам Вивалдијева ''Четири годишња доба'' од кад сам био дете. Увек сам желео да свирам ово дело на виолончелу и волим да преузмем нове изазове", каже Шулић.

Чак и у барокном ремек-делу Лука Шулић спреман је да пркоси очекивањима и да разбије границе, па након стотине снимака са соло виолинама, Шулића изводи "Четири годишња дела" на виолончелу.

"''Четири годишња доба'' је врло захтевно дело за виолину, а камоли за виолончело, тако да је за мене то био дуг и тежак процес. Две године сам припремао аранжман, мало по мало, део по део. На крају, надам се да ће слушаоци осетити исто узбуђење као и ја током снимања овог албума, током којег смо и први пут довели Вивалдијево иконичко дело до виолончела", рекао је Шулић.

Рођен 25. августа 1987. у Марибору у Словенији, у музичкој породици, Шулић је музичко образовање започео у петој години живота заједно с оцем, челистом, који му је био први учитељ.

Уписао је Загребачку музичку академију како би усавршио своју технику, а затим је студије наставио најпре у Бечу, а касније на престижној Краљевској музичкој академији у Лондону.

Свуда цењен због своје технике и виртуозности, убрзо је постао један од најпопуларнијих младих класичних музичара који је као солиста, за камерну музику и у савременим композицијама свирао концерте у најзначајнијим класичним дворанама широм света, уз пратњу познатих оркестара.

Године 2009. освојио је посебну награду за виолончело на Међународном такмичењу Лутославски у Варшави, а 2011. наступио је у дворани Вигмор у Лондону, освојивши награду Краљевске музичке академије.

Две године касније са пријатељем и колегом Стјепаном Хаусером основао је "2Cellos" који је брзо постао нови планетарни феномен, захваљујући сензационалним реинтерпретацијама и реаранжирању познатих рок и поп песама.

Улазнице за концерт у Сава Центру биће у продаји од 24. септембра по ценама од 5.900, 4.900, 4.400, 3.900, 2.900 и 2.500 динара.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести