Лус Касал: Глас је данас смо иструмент више

БЕОГРАД: Шпанска уметница светског формата, Лус Касал одржаће концерт сутра увече у Центру "Сава”, најавио је Дом омладине Београд.
lus kasal, epa
Фото: Lus Kasal, foto; EPA (Alberto Morante)

Публика широм света Лус Касал препознаје по чувеним музичким темама из филмова Педра Алмодовара, пре свих "Piensa En Mi" и "Un Ano de Amor" из култног филма "Високе потпетице".

Лус Касал је у Србији свакако најпознатија по теми "Мадругас", из другог дела филма "Монтевидео, видимо се".

Славна певачица је добила Греми за животно дело, француски Орден уметности и књижевности, престижну Гоја награду, као и кључеве града Париза и Мадрида.

У Београд долази са потпуно новим концертним програмом и спектакуларним дизајном сцене, којим најављује нови албум, конципиран у форми емоционалног дневника.

Касал, која у свом музичком изразу спаја шпански фолклор са сентиментом Медитерана за Танјуг каже да је само жена и певачица која у свему што ради слика свој живот. 

"Мој музички израз је плод различитих утицака који су ме формирали од детињства до данас. За мене је најважнија песма, шта песми треба и колико мене узбуђује та прича. Ако говоримо о песмама које говоре о различитим осећањима, онда ми је важно да се моја емоција преноси на ритмику песме" казала је Касал и додала да не види много рачуна о самом жанру песама које интерпретира. 

"Могу да се бавим и рок музиком, латиноамеричким ритмовима, класиком...Важна ми је једино прича коју ћу кроз песму да поделим са публиком" казала је Касал. 

Цењена уметница каже да се на сваких пет или шест година у поп музици појави неки тренд, ритам или стил који заправо одговара захтевима публике у том моменту. 

"Имамо различите жанрове у латини музици...Салса је један од њих који тренутно није у моди. Ипак, за мене је глас најважнији елемент сваког поп пројекта. Чини ми се да данас многи продуценти на глас гледају као на још један иструмент са којим може да се манипулише на различите начине. Глас се у процесу настајања песме често своди на иструмент више што никако није добро" казала је Касал. 

Она евоцира успомене на учешће у настајању музике за филм "Монтевидео, видимо се" када је како каже текло све перфектно. 

"Остале су ми у сећањи пробе са Оркстром Војске Србије и реакције публике након премијере филма у Сава Центру. То су дивни моменти за мене. Захваљујем свима који су ми помогли да будем срећна у Србији" казала је Касал. 

За њу нема дилеме да ће београдска публика уживати у сутрашњем концерту. 

"Припремила сам своје песме које су постале популарне, неке латино нумере... сегмет посвећен великој звезди шансоне Далиди..." казала је Касал. 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести