„Манон Леско” после пола века на сцени Народног позоришта

После 53 године опера “Манон Леско” Ђакома Пучинија у режији Пјера Франческа Маестринија враћа се у среду на сцену Народног позоришта у Београду.
klavir, pixabay.com
Фото: pixabay.com

На премијери ће се у насловној улози наћи првакиња Београдске опере, сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, ролу њеног брата, наредника краљеве гарде, певаће баритон Небојша Бабић, солиста Опере Српског народног позоришта, док ће Витез де Грије бити тенор Јанко Синадиновић. Учествују Хор, Оркестар и чланови Оперског студија „Борислав Поповић“ НП, а диригент је још један гост из Италије Стефано Романи.

Уз подсећање да је Манон Леско последњи пут на сцени националног театра певала Радмила Бакочевић далеке 1967, Јасмина Трумбеташ  Петровић, иначе и директорка Опере националног театра, рекла је да је срећна „што се једно тако тешко и захтевно дело поново поставља на сцену Народног позоришта”. „Овом премијером показујемо да је опера у Београду жива и јако цењена”, рекла је првакиња Београдске опере.

Њен партнер Небојша Бабић казао је да Пучини није штедео на баритонским линијама у опери “Манон Леско”. “Част ми је да оживим на сцени још једног Пучинијевог баритона. Тим пре јер је лепота сопранских линија пренесена и на баритоне” казао је Бабић, који ће, како нам је потврдио, певати Леска и на првој репризи, 29. фебруара на сцени Опере и театра Мадленианум, будући да је реч о копродукцији две куће. Представа је, иначе, припремана са више подела, па ће тако Манон Леско тумачити и Сања Керкез и Ана Рупчића, наредника ће певати и Вук Зекић и Владимир Андрић, док ће се у роли Витеза де Гријеа појављивати и Никола Китановски и Дејан Максимовић.        

М. С.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести