Метал прогрес окупља музичаре из дијаспоре

Музички фестивал “Метал Прогрес Зрењанин” биће одржан у Амфитеатру Културног центра Зрењанина у суботу, 19. августа, а наступају хеви метал бендови Onkt, Desolation, Mist и CounterIgnition.
hevi metal, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Идеја је да се кроз серију мини фестивала, са одредницом “прогрес”, чувена зрењанинска рок сцена рашчлани по жанровима и детаљније прикаже докле сеже ауторски рад независних уметника и музичара Зрењанина.

Како је велики број овдашњих музичара зрењанински поштански број заменио неким иностраним, али не и страст према музици, намера организатора је да сваки од ових мини фестивала буде интернационалног карактера. У пракси то значи да ће редовни учесници бити бендови које зрењанински музичари имају у иностранству, где су нашли оно што им је у Зрењанину већ 30 година ускраћено. “Метал Прогрес Зрењанин” фест почеће овог лета са хеви металом, као једним од поџанрова рок музике, који је увек имао велики број следбеника и практиканата у Зрењанину.

Onkt је холандски метал бенд, настао 2007. у Алкмару, северна Холандија. Иза себе има два албума, небројено свирки по земљама Бенелукса и тренутно је један од топ 10 холандских метал бендова. Певач Onkt-а је родом Зрењанинац и по његовим речима, овај наступ ће за њега значити потврду смислености и успешности десетогодишњег рада, како бенда тако и њега самог, као једних од пионира новог начина приступања метал музици.

Desolation су својеврсна метал супергрупа из Зрењанина. Сви чланови бенда већ су били познати по раду у другим метал бендовима у граду. Кроз рад у Desolation-у су потпуно сазрели као музичари, достигли врхунац својих свирачких могућности и изградили аутентичан израз, који тренутно представља најпрогресивнији метал звук Зрењанина.

Mist су ветерани тврдог звука, узимајући у обзир чињеницу да група ради и постоји већ скоро 20 година. У том периоду су прошли дуг пут формирања сопственог израза, кокетирајући са више поджанрова хеви метала. Мењале су се поставе, мењао се и звук, а њихов рад је остао забележен на два албума и небројено концерата.

CounterIgnition је уштимована, затегнута, моћна thrash/groove метал машинерија, која не оставља равнодушним ни публику ни критику. Иза њих је десет година активног рада, као и афирмација на европском нивоу, и чланови бенда су у кораку са временом и у свирачком и у продукцијском смислу. Прошле су две и по године од њиховог последњег наступа у Зрењанину и реакција публике на друштвеним мрежама, већ сада, неколико дана пре самог догађаја, показује да је та пауза била предугачка.

Фестивал почиње у 21 сат, а цена улазнице је 150 динара.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести