Милошевић: Девета симфонија на Петроварадину биће велелепна

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је концертмајсторка Тијана Милошевић која је говорила о "Бетовен маратону" који ће Београдска филхармонија имати са колегама из Дортмунда 26. јуна у Новом Саду, под заједничким диригентом Габријелом Фелцом.
Танјуг/Д. Кујунџић/Тијана Милошевић
Фото: Танјуг/Д. Кујунџић/Тијана Милошевић

Милошевић је рекла да је "Бетовен маратон" важан у интернационалном смислу јер спаја наступе Дортмундске и Београдске филхармоније, што је "за сваког музичара велики изазов".

Према њеним речима, диригент Београдске филхармоније Фелц, као идејни творац пројекта, изузетно је посвећен уметнички, извођачки и организаторски "Бетовен маратону".

"Нама је велика част што ћемо бити у Дортмунду, као што се верујем осећају и колеге из Дортмунда, да једва чекају да дођу", рекла је Милошевић.

У оквиру "Бетовен маратона" Београдска и Дортмундска филхармонија ће наизменично изводити све симфоније Лудвига Ван Бетовена, најпре 19. јуна у Дортмунду, а потом 26. јуна у Новом Саду.

Милошевић је истакла да ће то бити круна сезоне Београдске филхармоније, поготово што ће два оркестра 26. јуна увече на крају маратона извести заједнички Девету симфонију на Петроварадинској тврђави - "што ће бити велелепно!"

"Припрема је као и код спортиста ментална и организациона. Велики је посао, морамо да организујемо своје време, себе да набаждаримо у глави на дуг дан, који ће бити како уз пуно смеха и весеља тако и радан и посвећен уметности", рекла је виолинисткиња.

Према њеним речима, музичари који ће наступити у оквиру "Бетовен маратона" су те симфоније свирали доста пута и "то није немогућа мисија, није претешко", осим што морају бити у пуној концентрацији читав дан током смењивања извођења у Градској концертној дворани у Новом Саду, а потом увече на Петроварадину.

Говорећи о раду Београдске филхармоније, Милошевић је рекла да она има "меџик тим", односно да "мало људи много ствари ради".

"И зато мислим да је меџик тим. У другим кућама у свету читави тимови једну ствар раде, а код нас један човек три, четири ствари. То је велики успех. То је магичан тим људи који се склопио и заиста је златан", рекла је Милошевић.

Истакавши да Филхармонији недостаје њен директор Иван Тасовац (1966-2021), Милошевић је додала да их је научио да се боре са новонасталим ситуацијама.

"Имамо у тиму изузетне програмске уреднице. Свако свој посао добро ради. Уреднице увек траже нешто ново, што публика није чула. Иако је класични стандардни репертоар увек присутан, знамо да изненадимо млађу популацију. Стварамо неку нову публику", рекла је музичарка.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести