Франц Лист фест у каштелу Ечка: Бечкеречке везе славног композитора

ЗРЕЊАНИН: Први „Франц Лист Фест“, фестивал младих талената у класичној музици, одржаће се 6. октобра у Каштелу „Ечка“, најавили су јуче организатори овог догађаја - Удружење жена „Софиа“ из Зрењанина.
kastel ecka
Фото: Dnevnik (arhiva)

Удружење „Софиа“ и чланица Маријана Керлета, као иницијатор овог подухвата, за сарадњу се обратило домаћој компанији КМК (Color Media Commynications), а подршку су обезбедили од Покрајине, Града Зрењанина и Ђенерали осигурања.

Властелин Лукач Лазар купио је на лицитацији пустару Ечку 1781. године и ту изградио цркву и основао насеље за своје поданике.

Дворац у Ечки почетком 19. века подигао је Лукачев син, Агоштон Лазар, и он је најзаслужнији за његово отварање 1820. године. На свечаном отварању свирао је Франц Лист, тада деветогодишњи дечак, касније славни композитор, појашњено је на конференцији за новинаре у Градској кући, приликом представљања фестивала.

Маријана Керлета је оценила да је ова идеја велика и да отвара могућности за развој и културе и туризма у нашем региону. Роберт Чобан у име компаније CMC, истакао је да је идеју препознао као веома квалитетну и прихватио је изазов да његова компанија учествује у организацији фестивала.

И Град Зрењанин подржаће овај фестивал, који истиче везе славног композитора Франца Листа са Каштелом у Ечки и нашим градом. То је снажан аргумент да се Зрењанин нађе и на културној мапи региона, нагласио је помоћник зрењанинског градоначелника Симо Салапура.

Фестивал ће бити ревијалног карактера и у њему ће моћи да учествују сви солисти, хорови и оркестри са територије Србије и земаља региона. Специјална гошћа фестивала је италијанска пијанисткиња Елиса Томелини.

 Селекција учесника већ је у току, а пијанисткиња Јованка Вишекруна Јанковић, која је магистарске студије завршила баш на Франц Лист Академији у Будимпешти, утврдила је програм у којем ће бити највећа клавирска дела Листовог стваралаштва, у извођењу младих пијаниста, чији ће она бити селектор.

Она је изразила и очекивање да ће фестивал у Ечки постати део већ развијеног европског пројекта „Европа за фестивале, фестивали за Европу“.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести