Најављена мини турнеја композитора и музичара Силарда Мезеија

Војвођански композитор и музичар Силард Мезеи ових дана креће на мини турнеју, која обухвата неколико градова код нас, али и у иностранству.
1
Фото: Нандор Силађи

Ова турнеја под називом „Квартет 2023 Тур” почеће у Новом Саду 11. априла у књижари „Зенит”. Дан касније, 12. априла Мезеијев квартет ће наступити у Београду, и тај  концерт у Студију 6 РТС-а ће преносити Трећи програм Радио Београда. Наредни концерт је 17. априла, када ће Суботичани моћи да га слушају у Позоришту “Деже Костолањи”. Још северније Мезеи и његов квартет одлазе већ 18. априла, у Мађарску, где ће концерт најпре одржати у Сегедину, у тамошњем „Гранд кафеу”, а 19. априла свирају у Бекешчаби, у „Кући бајки”. Мини турнеја се завршава концертима у Бечу 20. априла, у „Фри мјузик форуму”, и у Будимпешти 21. априла, у „БМЦ опус џез клубу”. 

Поред Силарда Мезеија (виола), овај квартет чине: Иван Бурка (вибрафон), Ервин Малина (контрабас), и перкусиониста и бубњар Иштван Чик. Музика коју изводе базирана је на мађарском етну, савременој музици и модерном џезу. Своју музику Мезеи је до сада представио на концертима широм света, од многих војвођанских места, преко већих места у Мађарској, до Кракова, Граца, Клагенфурта, Љубљане, Москве, Сибиуа...

Овај Сенћанин је студије композиције завршио на Факултету музичке уметности у Београду, у класи Зорана Ерића. Свира виолину, виолу, контрабас и компонује. На музичкој сцени је присутан још од 1990. Наступао је у саставима различитих формација, изводећи своје импровизације и ауторске композиције. Од тада редовно наступа и у земљи и у иностранству, пре свега у Европи, где је освајао и признања у области импровизације (фестивал Диселдорфска јесен 1996). 

Као композитора, Мезеија интересује спој импровизације и композиције, кроз прожимање најразличитијих утицаја - од алеаторике Лутославског, фолклором прожете музике Беле Бартока, преко експеримената Ентонија Брекстона, до џеза и фоклорне музике Војводине, посебно вокалне музике војвођанских Мађара.

Много је представа за које је Силард Мезеи компоновао музику. Позната је његова сарадња и са чувеним кореографом Јожефом Нађем. Давне 2001. Мезеи је компоновао музику за познату представу ”Филозофи”, у режији Јожефа Нађа, која је премијерно изведена на фестивалу плеса у Кану, а потом с успехом извођена на угледним манифестацијама у Авињону, Орлеану, Паризу, Авру, Нанту, Лондону, као и на Битефу. Њихова сарадња се наставила на представи „Асобу”, која је премијерно изведена на фестивалу у Авињону, а потом је играна на турнејама по Европи и Јапану. Компоновао је Мезеи и за овдашње представе. Његова музика у представи „Припитомљавања” својевремено је освојила Стеријину награду. 

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести