Немачко-словеначко-српски патриотизам

Кутна група некадашње Југославије, љубљански „Лајбах“, у суботу, 2. јула, у 22 сата, у Дому војске (у случају кише у Градској концертној дворани), извешће мјузикл „Wir sind das Volk“ (Ми смо народ).
v
Фото: Maja Nightingale

Мјузикл инспирисан провокативним постмодер- нистичким драматуршким делима Хајнера Милера, премијерно изведен у Театру „Хау“ у Берлину, у Новом Саду се изводи у оквиру програмског лука „Тврђава мира” Европске престонице културе.

Наследивши брехтовску револуционарну инспирацију, Хајнер Милер је тематизовао проблеме национализма и развоја социјалистичког друштва, због чега се често сусретао са цензуром. Ова музичко-сценска изведба биће стапање Милеровог сценског израза са провокативном музиком Лајбаха, док се на плану садржаја ради о споју антинационалистичких и антирепресивних идеја.

У оквиру програмског лука „Тврђава мира”, који је почео у другој половини јуна, Нови Сад – Европска престоница културе промовише културу мира и дијалога као главне и актуелне поруке, али и критичко промишљање о страшним узроцима и последицама рата. Мјузикл „Лајбаха” ће на уметнички и несвакидашњи начин указати на неке од тих узрока, али и покушати да да релевантне одговоре.

Мјузиклом „Wir sind das Volk“, како најава једног љубљанског позоришта каже са дозом ироније, „Лајбах и гости (Мина Шпилер, Катарина Стегнар, Цвето Кобал, Сашо Волмајер, Vier Personen kvartet, The Stroj и његова светост Петер Млакар) приређују више од сат и по времена патриотизма. Па ипак, патриотизам је праћен трансом, он је транснационалан, транспарентан, трансформацион. Лајбах стога нуди више од сат и по времена свежег, актуелног и уравнотеженог немачко-словеначко-српског патриотског задовољства.”

Улазнице за мјузикл доступне су на целокупној продајној мрежи Гигс Тикса, као и на њиховом сајту. Цена карте је 1.500 динара.

И. Бурић

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести