Новогодишњи концерт Београдске филхармоније у СНП-у

НОВИ САД: Традиционални новогодишњи концерт Музичка омладина Новог Сада приређује 30. децембра на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта, на којем ће наступити Београдска филхармонија са диригентом Аланом Бјелинским.
alan bjelinski
Фото: Dnevnik.rs

Овај музички догађај уочи „луде“ новогодишње ноћи биће испуњен музичким темама које се везују за најчувеније филмске суперхероје, као и тактовима који се и очекују у овом празничном расположењу.

Диригент, пијаниста, композитор и аранжер Алан Бјелински нашу публику је освојио врхунским умећем и неодољивим шармом диригујући Београдском филхармонијом у децембру 2013, а потом и у фебруару наредне године, када је предводио Загребачку филхармонију на првом гостовању овог оркестра у Новом Саду, подсећају у МОНС - у, најављујући овај концерт.

У досадашњој каријери Бјелински је водио најбоље оркестре из бивших југословенских република, сарађивао с угледним солистима из Хрватске и шире, а дириговао је чувеним хрватским хором „Иван Горан Ковачић“. Један је од ретких и свестраних уметника чији диригентски опус обухвата различите стилове, па је тако сарађивао с готово свим великим именима хрватске естраде, као што су Арсен Дедић, Габи Новак, Јосипа Лисац и Оливер Драгојевић, са којима је наступао у Лондону, Њујорку и Сиднеју.

Сваком музичару који се повремено окуша у промени фаха, у нечем новом, другачијем, такви су излети интересантни. Професионалци смо и можемо, уз добар, адекватан аранжман, да свирамо и диско музику са снажном ритам секцијом, можемо да свирамо и са клапама, и са групом афричких бубњара… Ми ћемо се прилагодити. И успут добро забавити. Али та забава има своје лимите. Класика је ипак истинска уметност, а ово су притоке. Уосталом, тешко да би имало смисла ићи у обрнутом смеру и свирати Моцарта у стилу “Би џиза”, изузев као пуки штос кратког даха, изјавио је Алан Бјелински за наш лист.

Маестро је као солиста први пут наступио уз Загребачку филхармонију још 1973, када је имао само девет година, али се није задржао у пијанистичким водама. Определио се за дириговање, па је од 1992. до 1994. био стални диригент Симфонијског оркестра ХРТ-а, а након тога постаје самостални уметник.

Осамдесетих је, међутим, свирао и клавијатуре у познатим загребачким рок бендовима, “Аеродром”, “Филм”, „Хаустор”, а касније је сарађивао са Оливером Драгојевићем, Северином…

Бјелински је компоновао музику за бројне представе у различитим хрватским позориштима.

Основао је 1990. гудачки камерни оркестар “Виндстрингс”, с којим је током десет година деловања остварио више од 400 концерата у земљи и иностранству.

Можда ми се није пружила прилика да се посветим искључиво класици, мада је чињеница и да ме је моја покојна професорица Ванда Киш звала „врећом бува”. Али сада ми је циљ да у наредних двадесетак година, колико ћу, надам се, још бити активан, прођем што више дела из класичног репертоара, јер знам колико ме узбуди сваки сусрет са том литературом. Истинска уметност је та која оплемењује, уздиже, живот чини испуњенијим, напомиње Алан Бјелински.

Улазнице за овај концерт ће бити у продаји од 13. новембра, на благајни Српског народног позоришта.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести