Новосадски џез фестивал од 12. до 14. новембра

Први пут после бомбардовања 1999, Културни центар Новог Сада биће поприште концерата Новосадског џез фестивала.
Промо/Новосадски џез фестивал
Фото: Промо/Новосадски џез фестивал

Овај пут, из добро познатих разлога, неће бити ни публике, али ће зато бити живог преноса преко “Ју тјуб” канала и “Фејсбук” стране КЦНС. Формат од три дана са по три концерта биће задржан, па ће публика од 12. до 14. новембра моћи да прати укупно девет музичких, џез наступа, искључиво домаћих бендова.

Одлуку да се фестивал одржи онлајн образложила је Миљана Аћимић Козаров, која је са Мином Спречаковић радила на продукцији. Због здравствених разлога, односно због тога што публика и извођачи на Новосадском џез фестивалу воле и да се друже, а не само свирају и слушају музику, нису се усудили да их доводе у опасност од заразе. Одлука да наступе само домаћи извођачи донесена је још раније, када је већ било очигледно да ће програмски бити јако тешко и захтевно рачунати на извођаче из иностранства. Овако, одржавање каквог-таквог Новосадског џез фестивала првенствено је гест подршке музичарима који су целе године у веома незавидној ситуацији, с обзиром да им је на неки начин, услед низа ванредних околности, ускраћено право на рад.

На отварању Новосадског џез фестивала, 12. новембра у 20 сати, почеће пренос концерта Биг бенда РТС-а. Уследиће концерт састава “Минг”, а вече ће затворити бенд “Тхрилл Сеекинг Полџмерс”.

Другог дана на програму су концерти бендова “Драма квартет”, “Курина трио” и квартета Милоша Бранисављевића.

Трећег и последњег дана главног програма, 14. новембра, од 20 сати почиње наступ Ивана Швагера и бенда “Амбире”. Затим следи концерт бенда Виктора Тумбаса, док ће Новосадски џез фестивал затворити свирка бенда “Сћиме”.  

На јучерашњој конференцији за новинаре, у Културном центру Новог Сада, програм је представљен као спој искуства и младости. У име искуснијег дела музичара говорио је Иван Швагер, задовољан што ће имати прилику да представи део свог обимног опуса новосадској публици.  Упитан о доживљају концерта онлајн, у име (џез) музичара, бубњар Ненад Којић је рекао да је то нешто попут тонске пробе и да, наравно, више воли да свира пред публиком, највише кад им је толико близу да може да им види лица и прати реакције, у клубовима. Могли би, нашалио се Којић, да монтирају звук аплауза за музичаре који свакако цене потез Културног центра Новог Сада да се Новосадски џез фестивал одржи, упркос томе што се околности већ целе године могу окарактерисати као “експерименталне”.

Новосадски џез фестивал и ове године ће имати пратеће програме, углавном у виду музичких радионица у Културним станицама “Свилара” и “Млин”, и једну изложбу, “Светлописи једног музичара: џез приче” Мирослава Мајсторовића, у клубу “Трибина младих” КЦНС.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести