НС џез фестивал: Нагласак на домаћим музичарима светског гласа

НОВИ САД: Гитариста Душан Јевтовић који чини трио са Асафом Сиркисом (бубњеви) и Василом Хаyимановом (клавијатуре), басиста Владимир Самарџић који окупља Ненада Гајина (гитара), Моктара Самбу (бубњеви) и Фелипеа Салеса (саксофон) на свом новом музичком пројекту “Соуларити”, Новосадски биг бенд, Биг бенд РТС-а, у центру су пажње Новосадског џез фестивала, који ће бити одржан од 15. до 18. новембра.
novosadski dzez festival, ilustracija
Фото: Илустрација

Како је саопштено на јучерашњој конференцији за новинаре у Културном центру Новог Сада, који организује овај фестивал, ради се о домаћим музичарима који на европској, па и светској сцени уживају углед раме уз раме са актуелним звездама, а најчешће и стварају и свирају тамо - Јевтовић у Барселони, Гајин у Паризу, на пример.

Уз музику биг бендова, чак два, ову програмску оријентацију на коју је као селектор највише утицао Адам Клем, одсутан, али похваљен на конференцији за новинаре, открио је перкусиониста Урош Шећеров, који и сам наступа и на концерту и на радионицама, како “фри џеза”, тако и музичких скулптура Владимира Лабата.


Карте у продаји

Карте за Новосадски џез фестивал у продаји су на благајни Српског народног позоришта.

Цена карата за прво вече је 400, а за друго, треће и четврто 800 динара.

Комплети карата се продају по цени од 2.300 динара. У зависности од интересовања, карте ће моћи да се купе и непосредно пред концерте.


Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић похвалио је приљежни рад музичке уреднице Весне Каћански, која већ годинама креира програм којег се не би постиделе метрополе широм света.

За Панаотовића, суштина џеза је слобода, разбарушеност, космополитизам.

Будући да је и Новосадски yез фестивал од ове године повезан са пројектом “Нови Сад - европска престоница културе 2021.”, на конференцији за новинаре говорио је директор фондације “Нови Сад 2021. Европска престоница културе” Немања Миленковић. Допринос Новосадском џез фестивалу је проширење простора одржавања главног програма у Српском народном позоришту, па ће први дан - када ће, симболично, наступати бендови из европских престоница културе (Печуј, Пловдив) и једног кандидата (Санкт Полтен) - бити одржан у Новосадском позоришту.

Диригент Новосадског биг бенда Федор Вртачник био је задовољан што ће у оквиру концерта на фестивалу представити недавно објављени албум “Поларис”.


Уводни програм

Уводни концерти Новосадског џез фестивала почињу већ 11. новембра, када ће у галерији “ИТД” на Петроварадинској тврђави наступити “Хако трио”.

Бенд флаутисткиње Милене Јанчурић свира на броду “Цепелин” 12. новембра, а “Чичини чворци” 14. новембра, у Градској пивници. Сви концерти почињу у 21 сат.


Гошћа вечери биће америчка џез певачица Дениз Кинг, којој ће бити посвећен посебан део програма.

Владимир Самарџић, након наступа са “Панониа триом”, са нестрпљењем очекује сусрет својих нових композиција и бенда с публиком, коју очекује и радионица са представљањем начина рада савремених џез музчара, у трци са временом и простором за физички сусрет и музицирање.

Иако у позним годинама, највећа звезда Новосадског џез фестивала ипак је легендарни бубњар Били Кобам, који са својим џез-рок квинтетом наступа 18. новембра.

И. Бурић

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести