О завршници пројекта „Филмхармонија” и сарадњи МОНС-а и Загребачке филхармоније

У оквиру великог пројекта под називом „Филмхармонија“, који је спојио Музичку омладину Новог Сада (МОНС) и Загребачку филхармонију, преко програма Интерег-ИПА прекограничне сарадње Србије и Хрватске, поред концерата у Новом Саду, Илоку, Вуковару и Суботици, одржан је и тренинг за раднике у култури, који је организован 10. и 11. новембра у Галерији Матице српске.
filmharmonija
Фото: Youtube Printscreen

Овај тренинг који је имао за тему „Иновативни приступ у развоју пројеката у култури“ водио је др Емил Џанић, а будући да је због пандемије број учесника у Галерији Матице српске био ограничен, омогућен је лајв стриминг на јутјуб каналу Музичке омладине Новог Сада.

Како напомиње секретар Музичке омладине Новог Сада Милан Радуловић, првобитно је планирано да се овај курс организује и у Суботици, али се због пандемије одустало. Но, с обзиром да је омогућено његово праћење на јутјубу, позив за учешће, односно праћење курса, био је упућен и културним институцијама у том граду. У Галерији Матице српске било је осам учесника, а око педесетак полазника је онлајн пратило овај курс. Било је ту запослених на РТВ Војводини, готово свим позориштима, другим културним институцијама и школама, како у Новом Саду, тако и у Суботици.


Обоа за Музичку школу Исидор Бајић

Реализацијом овог тренинга за запослене у култури, практично је завршен пројекат “ФИЛМхармонија”, и преостало је да се све то заокружи и презентује шта је урађено. То ће се догодити до краја новембра у Новом Саду, али пре тога Милан Радуловић помиње још један леп догађај, проистекао из овог пројекта. Као што је и Музичка омладина Новог Сада, захваљујући пројекту “ФИЛМхармонија”, добила на поклон вредан клавир “Шигеру Каваи”, чији звук већ слушамо на многим концертима у Синагоги, тако ће и Музичка школа “Исидор Бајић” добити на поклон један инструмент. Милан Радуловић помиње да се ради о полупрофесионалној обои, вредности око 3.500 евра, коју ће Музичка омладина Новог Сада и Загребачка филармонија ускоро, до краја овог месеца, поклонити МШ “Исидор Бајић”.


Предавач на овом курсу Емир Џанић је експерт на подручју иновација, који је докторирао на теми Отворене иновације и организацијска култура. У преко 20 година искуства, радио је са приватним компанијама, великим консултантским кућама и министарствима на подручју иновација и управљања променама. Активни је консултант по питањима развоја система иновација, управљања променама у организацији и организацијској култури, као и на комплексним иновацијским пројектима на подручју пословних модела, производа и услуга.

Теме којима се др Џанић бавио на овом курсу у Галерији Матице српске, биле су од појашњења самог појма шта је иновација, како се и за кога спроводи, предвиђају трендови и сценарија, преко објашњења шта је гејмификација, до израде пословног модела иновативног пројекта у култури, и израде гејмификације.

Подсећамо да је овај пројекат почео с реализацијом прошле године. “ФИЛМхармонија” је подразумевала серију концерата на отвореном, на којима је Загребачка филхармонија, уз учешће наших музичара, изводила музику из немих филмова Чарлија Чаплина “Малишан” и “Пасји живот”. По три концерта приређена су у по два града у Србији и Хрватској. Серија је отпочела прошле године с јесени у Новом Саду, а затим у Илоку. Овог јуна концерти су одржани у Вуковару, а у септембру у Суботици. На овим концертима као чланови Загребачке филхармоније наступале су новосадске музичарке - флаутисткиња Соња Антунић, пијанисткиња Рита Кинка и чланице квартета ТАЈЈ: виолинисткиње Александра Крчмар Ћулибрк и Јованка Мазалица, виолисткиња Јелена Филиповић и виолончелисткиња Тимеа Калмар.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести