Опера СНП пева под балконом своје публике

НОВИ САД: Опера Српског народног позоришта извела је у новосадском насељу Подбара први од четири мини концерта на отвореном, а станари околних зграда слушали су их са прозора и балкона.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

"Добродошли у Српско народно позориште. Како ви не можете код нас, ми смо одлучили да дођемо вама. Молимо вас да искључите ваше мобилне телефоне и само овога пута, супротно свим правилима позоришта, узмите пиће и грицкалице. Концерт почиње у 19 часова. Чекамо вас на балкону”, поручили су из СНП пред концерт.

Станари су уживали, посматрали, тапшали, чак и певали у неким моментима док су се низале нумере - од Моцартове "Мале ноћне музике", преко "Хабанере" из "Кармен" у извођењу првакиње Српског народног позоришта Јелене Кончар, све до популарне “Bella Ciao” којом су станари вратили музичаре на бис.

"Музика мора да настави да живи, упркос дистанце и мерама предострожности. Искрени аплауз, тако једноставан начин ослобађања емоција, треба да нас подсети колико је моћна уметност. Ми нисмо лекари који могу да помогну да се вирус порази, али сам уверен да сада, више него икада, треба поново да откријемо колико су здраве и лепе емоције које нас наводе да се надамо да ћемо се ускоро вратити нормалном животу”, каже италијански диригент, маестро Солинас.

Како истиче, оно што нам је овај период показао јесте да ће уметност наћи начин, било да је реч о онлине пројекцијама, концертима или снимцима "од куће".

"Извесно је сасвим да ћемо и у периоду пред нама морати да пронађемо нове методе да позориште "донесемо" публици", поручују из СНП.

На трагу тога, Опера Српског народног позоришта организује серију мини концерата у различитим деловима Новог Сада и то током полицијског часа за првомајске празнике.

"Ми ово знамо да радимо. И верујемо да нам посао не стаје само зато што су позоришта затворена. Стога је ово први концерт у низу са циљем да дођемо на адресе наше публикę и овим путем искажемо захвалност за све оне који раде током епидемие да бисмо ми остали били безбедни", објашњава директор Опере, Александар Станков.

Осам чланова оркестра и двоје солиста, уз диригента из Италије током викенда извешће полусатне концерте на више локација у граду уз програм популарне оперске класике и неизоставну нумеру "Bella Ciao ".

EUR/RSD 117.5833
Најновије вести