Организатори највећих европских фестивала писали владама

Водећа асоцијација фестивала Yourope упутила је отворено писмо владама европских земаља поручујући да је време да се "речи спроведу у дела јер су милиони послова у опасности".
r
Фото: pixabay.com

Организатори више од 90 највећих фестивала Европе потписали су писмо којим се поред влада европских земаља позива и Европски парламент да понуди средства за подршку манифестацијама.

У писму се подсећа да је управо овај сектор европске привреде највише економски погођен због пандемије коронавируса, јер је први заустављен и последњи ће бити враћен на ниво пре затварања.

Они поручују да не само да је потпуно неизвесно кад ће то бити, већ је овај сектор привреде заустављен нагло и уз апсолутни пад прихода, због чега су многбројни уметници, техничари и десетине других професија готово преко ноћи гурнути на руб егзистенције.

"Културни и креативни сектори, који БДП-у додају вредност од чак 509 милијарди евра, заједно чувају преко 12 милиона радних места са пуним радним временом, што је чак 7.5 одсто радне снаге унутар земаља чланица ЕУ", наводи се у писму генералног секретара ове европске фестивалске асоцијације, Кристофа Хубера.

Зато се ти сектори привреде, закључују, морају сматрати приоритетним и бити укључени у јасне буџетске мере.

"Милиони послова су угрожени", посећа се у писму и додаје да остале европске земље морају пратити примере Немачке, Велике Британије, Холандије или Француске, које су увеле широке моделе надокнада, док је већина радника у сектору манифестација стављена на неплаћени одмор или добила отказ јер послодавци немају средстава без системске подршке.

Истакнуто је да креативне индустрије у целости имају много већи просечни проценат самозапослених радника, тзв. фриленсера, без икаквог приступа социјалним давањима, а који су преко ноћи завршили у крајње несигурним ситуацијама са стопроцентним прекидом прихода.

"У овим тешким временима, када се посебно и крајње видљиво показала одговорност и допринос културног и креативног сектора друштву, истовремено се ти исти сектори налазе у опасности од колапса. Више него икад, важно је данас сачувати уметност, културу и наслеђе уз све вредности које промовишу. Сада је време да се речи претворе у конкретне мере", поручују организатори највећих фестивала Европе у отвореном писму.

Асоцијација европских фестивала Yourope захтева од Европске уније да се повећају издвајање за културни и креативни сектор, као и да се "предложи амбициозан буџет за будући програм Креативне Европе 2021-2027".

У писму се тражи да ови сектори буду укључени као приоритетни сектори у планирани ЕУ фонд за опоравак, јер су најтеже погођени и потребна им је хитна подршка, укључујући новчане мере које воде у 2021. годину.

Европска фестивалска асоцијација је крајем априла упутила писмо премијерки Србије Ани Брнабић у којој позива Владу да сачува српску привреду манифестација од "тоталне пропасти, настале услед рестриктивних мера због пандемије".

У писму је истакнуто да Србија има вишеструког носиоца титуле Најбољег европског фестивала, те да је само Егзит економији Србије до сада донео преко 200 милиона евра директне економске користи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести