Оркестар Барселона џипси Балкан 14. маја у Новом Саду

Музичка омладина Новог Сада најављује 14. маја у Синагоги концерт оркестра “Барселона џипси Балкан”, који обећава обиље мелодија ромске, клецмер, балканске и медитеранске музике.
barselona dzipsi balkan
Фото: Youtube Printscreen

Овај међународни ансамбл, са седиштем у Барселони, побуђује занимање широм Европе својим јединственим стилом који сажима музику Балкана, Средњег истока и обала Медитерана.

Из интерпретације ових младих музичара, која дира право у срце, избија дубоко разумевање да је њихова музика складна мешавина традиција и различитих култура, па да самим тим она превазилази све географске границе јер обједињује отиске и трагове различитих етничких група: ашкенаских и сефардских Јевреја, Рома, као и свих народа који су у неком тренутку били део Отоманске империје, подсећају у Музичкој омладини Новог Сада.

Како се даље наводи, чланови групе такође имају различите корене и оплемењују бенд разноврсним утицајима

"Барселона џипси Балкан“ је израстао из оркестра “Барселона џипси клецмер“, који је за три године постојања и неговања музике разних народа привукао невероватну пажњу публике из целог света.

“Њихов јединствен и савремен звук долази из посвећеног и страственог проучавања мелодија, сазвучја и карактера ромске, клецмер, балканске и медитеранске музике”.

Оркестар је до сада имао бројне успешне наступе у Италији, Шпанији, Аустрији, Француској, Швајцарској, Турској, Холандији, Немачкој, Норвешкој, Словенији и Србији.

Септембра 2016. објавили су трећи албум “Дел Ебро ал Данубио” и освојили прво место на престижној топ-листи „ворлд“ музике из целог света - Трансглобал ворлд мјузик карт.

Чланови оркестра су: Sandra Sangiao, вокал, Dani Carbonell, кларинет, Pere Nolac Turu, виолина, Mattia Schirosa, хармоника, Julien Chanal, гитара Иван Ковачевић, контрабас и Stelios Togias, перкусије.

Концерт је скоро распродат, али преостале улазнице, које стају 600 и 800 динара, могу се купити у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/3, тел. 021/452-344), радним данима од 8 до 14 сати.

Н.Пејчић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести