Оркестар Камерата Нови Сад обележава 35 година рада

НОВИ САД: Оркестар "Камерата Нови Сад" ове године обележава значајан јубилеј- 35 година од када га је основао угледни виолончелиста и тада професор на Академији уметности у Новом Саду Иштван Варга, али и 15 година од када је га је обновио виолончелиста и садашњи професор на АУНС Марко Милетић.
k
Фото: Promo

"Камерата Нови Сад" израсла је из ансамбла који је први пут наступио 1988. под називом "Камерата академика". Реч је о саставу који је деловао у оквиру АУНС, и од самог почетка био синоним за професионалност и успех у музицирању. Мисија обојице уметничких руководилаца оркестра била је управо да се вредним и талентованим музичарима омогући свирање како у ансамблу тако и солистички. Од пре две године постали су резиденцијални оркестар Новог Сада.

Овогодишња серија њихових концерата у знаку је обележавања овог јубилеја, а први ће бити одржан вечерас у 20 часова у Синагоги. Солисти ће бити ученици Музичке школе „Исидор Бајић” и студенти АУНС, који су за овај наступ положили аудиције. Они ће наступити под диригентском палицом маестра Александра Којића.

Позната, али не тако често свирана дела Чајковског, Дебисија, Доницетија, Хајдна, Моцарта, Паганинија, Пјацоле, Вијетана и Вивалдија, извешће Нађа Пушкаревић и Катарина Сладојевић на флаути, Богдан Ђурановић на фаготу, Лана Зорјан и Ђорђе Грба на виолини, Алекса Пенић и Хана Семниц на виолончелу, Ана Риђешић и Бошко Стојадиновић на клавиру, Марија Зороја на харфи, Милутин Јоцић, баритон и Љепосава Малбаша, сопран.

- Јако ми је драго што сам одабрана на аудицији да свирам на овом дивном пројекту што сам притом и далеко млађа од осталих. Имала сам ту срећу да сам као јако мала почела да наступам са разним оркестрима у земљи и иностранству, али ми је ово први пут да свирам цео виолински концерт, и то један од мени омиљених, Вијетан Концерт бр.5. Веома сам узбуђена и са великом радошћу ишчекујем концерт, а надам се да ћу својим наступом оправдати велико поверење које ми је указано. Посебно сам захвална проф. Марку Милетићу који ме подржава од мојих првих корака на сцени и годинама ми пружа сјајне прилике за наступе, на којима стичем драгоцено искуство, неопходно за развој сваког младог уметника. Следеће недеље путујем за Републику Чешку, где ћу одржати два концерта са Филхармонијом Пардубице и снимати за Радио Влтаву у Прагу, тако да ми је овај концерт у Новом Саду изузетно важан и савршена генерална проба, односно могућност да се припремим најбоље што могу - каже виолинисткиња Лана Зорјан.

"Камерата Нови Сад" је настала у оквиру АУНС и увек су је чинили најбољи студенти и професори ове угледне установе.

- Моја мисија је да овај ансамбл на који сам изузетно поносан и који водим већ 15 година постане регионални и, зашто не, европски бренд препознатљив по квалитету и љубави према музици коју дели са светом. У региону смо већ препознати и чести смо гости многих фестивала широм Србије, Италије, Словеније, Црне Горе, Македоније, а та листа земаља ће се убрзо повећати. Желимо да напредујемо и следећој генерацији оставимо оркестар у коме ће бити престиж свирати, оркестар који ће бити разлог да наши најбољи гудачи остају у Новом Саду. Управо зато су овакви пројекти у којима нашим младим талентима дајемо прилику да се представе као солисти од непроцењиве важности. Тако их негујемо и "дајемо им крила". Стати пред оркестар испред пуне дворане као солиста је испуњење сна сваког музичара, а мотивација коју то буди у младима, прави битну разлику на њиховом путу. Та деца и омладина су наша будућност, а "Камерата Нови Сад" овим првим концертом у серији којом обележава јубилеј, управо жели да поручи колико је гледање у будућност и улагање у њу неопходно. У јуну ће бити одржан још један овакав концерт, на којем ће наступити још деветоро младих солиста, јер су аудиције биле на изузетно високом нивоу - наводи Марко Милетић, уметнички руководилац овог оркестра.

Овај концерт ће заиста бити посебан, најављује маестро Којић, додајући да су солисти сјајни млади уметници са АУНС и из музичке школе "Исидор Бајић", чији је и он сам био ученик.

- Изузетна је иницијатива "Камерате Нови Сад" да на овај начин улаже у наше младе таленте и на тај начин надогради оно што им пружа школа и академија. Желим им још много концерата и овако дивних, корисних, ангажованих пројеката који ће изнедрити будуће врхунске музичаре - солисте, на које ћемо бити поносни - објашњава диригент Александар Којић.

Публика на вечерашњем концерту ће бити у прилици да купи ЦД који је оркестар снимио прошле године са виолончелисткињом Ксенијом Јанковић. Овај ЦД  ће званично бити доступан 28. априла на свим платформама.

У наставку сезоне, оркестар ће наступити на фестивалу "Еуфонија", на којем ће премијерно извести два дела наших композитора. Потом на НЕО фестивалу следе два концерта, са певачем севдаха Божом Врећом и виолинистом Стефаном Миленковићем, са којим ће преко лета наступити у Херцег Новом, Птују, Кикинди и Инђији. У најави је и концерт са оснивачем и првим уметничким руководиоцем Иштваном Варгом, који живи и ради у Будимпешти. Ускоро ће изаћи и њихов први видео спот.

За "Камерату Нови Сад" наша композиторка Александра Вребалов је рекла да је „један од најузбудљивијих ансамбала на нашим просторима, збир изузетних солиста, индивидуалаца који својом посвећеношћу музици, међусобним пријатељством и дисциплином стварају јединствену заједничку енергију и звук“.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести