Отворен први фестивал Београдске филхармоније

БЕОГРАД: Концертом камерне музике са неуобичајном комбинацијом инструмената обое и харфе вечерас је почео Први фестивал Београдске филхармоније.
bg filharmonija
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Филхамоничарке Сања Ромић, обоа, и Милана Зарић, харфа, свирале су у сали филхармоније дела француских импресиониста за ова два инструмента на радост ограниченог броја посетилаца условљеним мерама против пандемије.

Поред задовољства поштовалаца озбиљне музике што уживо присуствују концерту радост се огледала и на лицима протагонисткиња концерта.

Први фестивал Београдске филхармоније чини укупно десет концерата у филхармонијској Сали у којој ће БГФ свирати са шефом диригентом Габријелом Фелцом на челу, а најављени су и наступи филхамоничара у различитим камерним саставима.

Већ сутра 3. фебруара на програму су дела Бетовена и Шостаковича у извођењу оркестра који чине дувачи и гудачи Београдске филхармоније.

Као извођачи најављени су: Владан Лончар, Јелена Драгнић, Борис Брезовац, Александар Латковић, Огњен Поповић, Душан Петровић, Никола Ћирић, Бобан Стошић.

Маестро Фелц са оркестром припрема два програма који ће бити изведени у шест термина.

Први програм је "Вече Менделсона", које је најављено за 4, 5. и 6. фебруар, кад је БГФ свирати две увертире овог немачког романтичара - "Хебриди" и "Лепа Мелузина", као и његову "Италијанску" симфонију број 4.

Клавирски трио: Мирјана Нешковић, виолина, Душан Кочишевић, виолончело, и Слађана Гајић, клавир, 9. фебруара извешће дела Брамса и Менделсона.

Вече касније гудачки квартет - Мирослав Павловић и Ксенија Милошевић, виолине, Ивана Узелац, виола, Катарина Станковић, виолончело - свираће музику Бетовена и Моцарта.

Други оркестарски програм Филхармоније под вођством маестра Фелца за Први фестивал, чине дела Игора Стравинског, Густава Малера и Франца Шуберта 11, 12. и 13. фебруара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести