Представљена нова дигитална издања четири албума ЕКВ

Представљање дигиталних издања четири студијска албума које је бенд "Екатарина Велика" (ЕКВ) својевремено објавио за дискографску кућу "ПГП РТС", одржано је данас у РТС Клубу, у згради Радио Београда.
r
Фото: Youtube Printscreen

О значајној музици и деловању једне од најутицајнијих рок група на простору бивше Југославије, говорили су Ненад Миловановић, члан Управног одбора Задужбине Милана Младеновића, Никола Јовановић, управитељ те исте Задужбине, Марко Миливојевић, некадашњи члан бенда ЕКВ, Драгиша Ускоковић Ћима, бивши басиста ЕКВ, Ненад Кузмић Кузма - музички уредник Радија Београд 202, као и Владимир Граић, директор дискографске куће ПГП РТС.

Албуми бенда ЕКВ - "Љубав" (1987), "Само пар година за нас" (1989), "Дум Дум" (1991),  "Неко нас посматра" (1993) поново су данас од 13 часова осванули на свим платформама за дигиталну дистрибуцију музике, директно са оригиналних студијских трака, врхунског квалитета звука.

Ненад Миловановић испред Задужбине Милана Младеновића је поделио своје задовољство и срећу што су се албуми појавили дигитално и оценио да ће сада изузетна уметничка дела бити представљена у ремастеризованом, новом издању.

Он је истакао да су та четири студијска албума ЕКВ изашла у другој половини 80-их и на прагу 90-их година, за кућу ПГП РТС, и подсетио да су заиста многи писали о томе као сведочанство великог доприноса за културу наше земље, мада је приметио да та издања нису била довољно призната у време када су настала.

"Захваљујући Милановој мајци Даници Младеновић, основана је Задужбина Милана Младеновића 2018. године, која представља заштиту имовинских и моралних ауторских права, брине о обнови његових албума, објављених и необјављених издања и о уклањању свих оних нелегалних издања", говорио је Миловановић, мислећи на спор који је води са београдским издавачем "Mascom".

Члан Управног одбора Задужбине је навео да су изузетно поносни и задовољни за излазак дигиталних реиздања последња четири албума антологијског рок састава „Екатарина Велика“, те да први пут публика може да слуша легално и исправно од заоставштине и стваралаштва Милана Младеновића, након његове преране смрти, а то су ти албуми пред нама.

Музичка издања се могу слушати на платформама и сервисима - YouTube, Spotify, Deezer, Амазон, Tidal, Apple Music, Apple iTunes, Google Play Music, као и РТС Планета, где је евидентан врхунски квалитет звука на сва четири албума.

Подсетимо, у последњих неколико година водила се велика борба између куће "Mascom" и власника Слободана Локе Нешовића, са једне стране, и ПГП-а са друге, због афере „Ауторска и фонограмска права“.

Управитељ Задужбине Никола Јовановић је приметио да су у медијима доста били у фокусу управо око наведеног спора против "Mascoma", који је такође недавно покушао да покрене и сличан конкурс и музичко такмичење по узору на Награду "Милан Младеновић", али је и то заустављено на време.

"Изгледа да нам је отишло доста времена и енергије на ту борбу. Но, сада можемо да се посветимо овим албумима који имају свакако бољи квалитет звука за све нове генерације што долазе, којима се и обраћамо. Циљ и јесте да се са групом ЕКВ упознају и нови млади људи", рекао је Никола Јовановић, те најавио да ће ускоро бити расписан пети конкурс за традиционалну Награду "Милан Младеновић".

До сада, од 2019. године, то престижно признање су освојили алтернативни бендови "Артан Лили" и "Драм", музичарка Ана Ћурчин са својим саставом "Ana & The Changes", као и веома млада македонска уметница Дина Јашари.

Јовановић је најавио да је у плану и издавање монографије о Младеновићу, али није прецизирао када би она могла бити објављена, и да се наведени ремастеризовани албуми очекују и у формату винила и ЦД-а, као и видео спотови са побољшаном сликом и звуком.

Тако да су данас пустили клип за култну песму "Дум Дум", где наравно доминира Милан Младеновић.

Марко Миливојевић, последњи бубњар групе ЕКВ, након гледања тог спота, није могао одмах да дође к себи, тако да је са паузама, веома емотивно потресен, говорио о бенду и Милану Младеновићу.

"Веома сам захвалан Задужбини, свима који су радили мастеринг за ПГП РТС... То је било једно време промена, период страшне ситуације за све нас. Били смо симбол отпора, а била је и за нас нека велика промена. Искрено, сав сам се најежио док сам гледао спот. За мене рад на ремастеризовању албума било веома емотивно путовање у прошлост", истакао је бубњар Миливојевић, познат и као клавијатуриста у разним домаћим бендовима.

Са сузама у очима, кнедлом у грлу и болом у души, музичар је говорио о два албума "Дум Дум" и "Неко нас посматра" од ЕКВ, на којима је радио за најновији пројекат ремастеринга "као нешто на чему можемо бити поносни".

"Заправо, ми смо на овај начин рестаурисали те албуме. То је заиста била рестаурација, а не само ремастеризација. Ови албуми ЕКВ су као неко старо изгужвано писмо кога је неко раширио и учинио читљивим. Мислим да нас сада Маги и Милан гледају одозго, а албуми су ту да нас подсећају на срећу, жар и енергију коју смо имали, а каква се не виђа често", закључио је Миливојевић.

Његов колега из бенда бас гитариста Драгиша Ускоковић Ћима се захвалио на исказаним бурним емоцијама Марка Миливојевића, али да их он ипак слабије показује, те да не очекују од њега исто.

Ускоковић је открио да је албум "Дум Дум" био веома захтеван за комплетну ремастеризацију, јер је оригинал рађен у Немачкој, у Берлину, а чини му се и у Франкфурту, и није било доброг квалитета, те углавном је даље причао о техничким стварима.

Музички уредник Радија Београд 202 Ненад Кузмић је реализовао албуме у новом руху - звуку, "Љубав" и "Пар година за нас", те је изјавио да иако није био на позорници са ЕКВ, свакако је одрастао и сазревао са овим непролазним бендом, и био фан од самог почетка и њиховог првог албума "Катарина ИИ" (1984).

"Имао сам велику дозу треме због велике одговорности према таквом бенду. Иако сам већ радио ремастеринг, знам како то иде, опет трема постоји. Као музички уредник пратим и слушам све ново од домаће, регионалне и стране музике, и упознат сам са свим правцима. Циљ је био да се не наруши оригинал, а да се добије ширина и нова димензија ЕКВ. Ипак стижу генерације које желе нови звук и треба им пружити то што желе", нагласио је Кузмић и додао да је фасцинантно да ЕКВ и након толико година колико више не постоје, и даље имају невероватан број љубитеља широм бивше Југославије.

Како је писано у медијима, кућа "Масцом" је разне албуме извођача из ПГП-овог каталога, неовлашћено објавио у дигиталној и физичкој форми, али ниједно издање није изазвало толики скандал у јавности као управо реиздања последња четири студијска албума ЕКВ-а: „Љубав“ (1987), „Само пар година за нас“ (1989), „Дум дум“ (1991) и „Неко нас посматра“ (1993).

Директор ПГП РТС-а Владимир Граић је открио да је у плану и да се објави комплетна дискографија групе ЕКВ која садржи укупно осам албума који ће се ставити у луксузно бокс сет издање у формату винила и дискова.

Идеја им је да се пружи фановима целокупан опус омиљеног бенда и свим осталима да покажу како у новом облику звучи један од најбољих рок бендова на простору бивше Југославије.

Они желе да тај пројекат свих албума у пакету реализују до наредне 2024. године, да би обележили велики јубилеј - 40 година од изласка њиховог првог албума ЕКВ - "Катарина II".

За љубитеље стваралаштва Милана Младеновића је то добра вест, јер ће од данас слушати албуме из периода 1987-1993, а извесни су и остали материјали, те је дужност ПГП-а да дигитализује своју богату културну баштину из претходних 70 година постојања овог најстаријег српског дискографа.

"ЕКВ је и мени био један од омиљених бендова. Имам кнедлу у грлу док стојим поред ове две оригиналне гитаре из бенда. Хвала Задужбини Милана Младеновића што су нам то омогућили" , нагласио је Владимир Граић, а раније је најавио да се неће стати само на бенду ЕКВ, већ да ће наставити и са публиковањем дигиталних реиздања осталих својих истакнутих и тиражних ексклузиваца, у складу са политиком дигитализације пословања куће ПГП РТС.

На промоцији су били присутни музичари - Зоран Костић Цане (певач и лидер групе "Партибрејкерс"), Иван Феце Фирчи - бубњар ЕКВ-а, Александар Седлар, издавач и певач Горан Јовић ("Fidbox"), и наравно Маја Маричић, прва дама Задужбине Милана Младеновића, иначе емотивна партнерка великог рок музичара све до његове смрти 1994. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести