Пројекат кросопере: Миграције и избегличке приче као тема

НОВИ САД: Копродукцијски пројекат кросопере ”Другост: страх и откриће”, који је добио грант Креативне Европе, удружиће три оперске куће из градова побратима Модене, Линца и Новог Сада, које ће заједно стварати оперску представу. То су: Театро комунале ди Модена из Италије, Ландестеатер из Линца у Аустрији и Српско народно позориште.
klavir note
Фото: pixabay.com

Циљ овог пројекта је да поменута позоришта у копродукцији направе оперу, са три засебна чина, које ће компоновати три композитора: Јасмина Митрушић Ђерић (Србија), Луиђи Ћинкве (Италија) и Валентин Рокебир (Немачка). Тема сва три дела је "Другост: страх и откриће", и заснива се на проблему интеркултуралног сукоба и интеграција, приче везане за недавне миграције према земљама Европске уније.

Уметнички тим певача и музичара имаће музичке пробе сваког чина у свим позориштима ('аустријски' чин у Линцу, 'српски' чин у Новом Саду, 'италијански' у Модени) вођене и под надзором локалног композитора. Постављање ће почети у Модени, где ће се одиграти и последњи круг музичких и сценских проба целе опере, те бити завршене премијером представе, у мају 2020. Након Модене, опера ће са целим тимом отпутовати у Линц, а потом у Нови Сад, најављују у Српском народном позоришту.

Сваки од чинова ће се изводити на матерњем језику позоришта учесника: српском, немачком и италијанском. Титлови ће бити преведени на званични језик државе где се опера изводи. Вокални ансамбл чини шест певача, по два из сваке државе.

Активности током боравка у трима различитим земљама, како је предвиђено у овом пројекту, подразумева и обуку публике, такође и интеракцију са локалним заједницама, у коју би требало да се укључе и недовољно заступљене групе, као што су избеглице.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести