Промоција првог ЦД-а Новосадског дувачког квинтета

Први аудио ЦД Новосадског дувачког квинтета биће представљен у четвртак у 20 часова на Трибини младих Културног центра Новог Сада, уз разговор и видео записе, као и извођење уживо неких од композиција с овог албума.
д
Фото: Промо

Окосницу ЦД-а чине дела српских композитора, међу којима је “Сан летње ноћи” Петра Коњовића, јединог традиционалног аутора, док су аутори осталих композиција савремене новосадске ауторке Наташа Ђурагић, Ивана Војновић и Доротеа Вејновић. 

Новосадски дувачки квинтет основан је 2010. у Новом Саду, а чине га: Ксенија Мијатовић (флаута), Вероника Антуновић (обоа), Кристијан Борош (кларинет), Горан Маринковић (фагот) и Мирко Марић (хорна). Идеја за овај ЦД, како је јуче на конференцији за новинаре објаснила једна од чланица Ксенија Мијатовић, родила се када су добили партитуру свите за дувачки квинтет “Сан летње ноћи” Петра Коњовића, и схватили да не постоји ниједан њен снимак, а ради се о врло важном делу српске музичке традиције. Размишљајући шта би могли да уклопе с том Коњовићевом композицијом на ЦД-у, дошли су на идеју да подрже савремене новосадске ауторе, тако што ће њихова дела уврстити на албум. Сниматељ је био Ладо Леш, а снимање је реализовано у Заводу за културу Војводине.

Композиторка Ивана Војновић је радо прихватила позив и једну своју композицију, која је настајала, наменила овом ансамблу, а и Доротеа Вејновић је јуче, подсећајући на то да дуго сарађује са Новосадским дувачким квинтетом, истакла да је велика част бити заступљен са својом композицијом на оваквом албуму. Наташа Ђурагић је, пак, истакла да је и њено дело писано за конкретан састав, конкретне људе које дуго познаје, и одређени начин на који они свирају, а то, додала је, знатно олакшава посао композитору и значајно га улепшава.

– Изузетно је задовољство видети коначан продукт нашег рада. То је нешто што ће остати нама и надам се будућим генерацијама. Надам се и да ће се ове композиције чути и у другим државама, јер је то нешто што представља нашу школу, просторе на којима живимо, радимо, и све оно што имамо иза себе – навела је Вероника Антуновић.

Задовољство због споја искуства које има, и радости, елана, знања и потенцијала других чланова, изразио је Горан Маринковић, и додао да ће тај  синхроницитет између пет камерних музичара и жеља да иду истим путем на исти начин, истим енергијама, можда донети, за неко време, још неки диван дар, као што је овај ЦД. Квинтет је, иначе, досад одржао запажене концерте у Сенти, Сомбору, Зрењанину, Бањалуци, Београду, на отварању Деветог међународног такмичења дрвених дувача у Пожаревцу, као и на отварању Седмог међународног такмичења „Антон Еберст“ у Новом Саду.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести