Пучини и Чајковски у петак на сцени СНП-а

Под слоганом “Приче које покрећу”, Опера Српског народног позоришта наставља сезону тематским концертом под називом “Приче на задату тему:
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Пучини и Чајковски”, који ће бити приређен вечерас у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”. На програму овог једносатног концерта, којим ће дириговати маестро Диан Чобанов, гост из Пловдива, биће Пучинијеве “Хризантеме”, као и “Серенада за гудаче” и “Варијације на рококо тему” Петра Илича Чајковског. Карте за овај концерт се могу купити на билетарници позоришта.

- Када смо започели сезону, идеја нам је била да и у овим условима, опера, као уметност има пуно прича да исприча. Ту водиљу пратио је и програм, тако смо проше године кренули са тематским концертима “Приче на задату тему”. Идеја тих концерата јесте да публици понудимо нешто помало другачије, чега иначе нема на репертоару. Дакле, оперски програм, увек на другу тему, у потпуно другачијем, питком паковању и увек уз заиста ексклузивне госте - објашњава директор опере СНП-а Александар Станков.

Овога пута програм је посвећен двојици великих уметника - Ђакому Пучинију и Петру Иличу Чајковском, који су били савременици, како подсећају у СНП-у, али нема назнака да су заједно радили, па чак ни да су се познавали. Но, обојица су писали невероватне композиције за гудачке саставе, а управо се на томе базира тема следећих “Прича на задату тему”, поручују у СНП-у. Виолончело у композицијама за гудачке саставе има своје истакнуто место, и овог пута ту његову улогу истаћи ће наш познати виолончелиста Драган Ђорђевић.

-Рококо варијације на тему су омаж Моцарту, и мени је занимљиво како је један виолончелиста дорадио и скратио дело Чајковског, иако он није био пресрећан због тога. Али, чињеница да је то прихватио, оставила нам је тако једно лепо дело, које ћемо сада имати прилике да чујемо уживо и то после толико времена - каже Ђорђевић и додаје да је енергија која се уживо дели управо оно што га покреће на концертима. - Мене покреће љубав. Мислим да је то нешто што је покретало и композиторе да напишу већину својих дела. Љубав, туга, срећа, радост, то је све оно што непоновљиво делимо са публиком током концерата и то је енергија која нас, уметнике, сада покреће.

План са почетка сезоне био је да се тематски концерти “Приче на задату тему” на репертоару нађу једном месечно, па су тако у новембру то биле ”Приче на задату тему: Фауст и Кармен”, а у децембру “Оперске новогодишње приче”. У јануару се наставило с “Оперским гала концертом”, а у фебруару са Чајковским и Пучинијем.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести