Рацков: Мадленијанум припрема светски познати мјузикл у 2023. години

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је генерални директор Мадленијанума Андреја Рацков који је говорио о плановима те опере и театра у 2023. години. 
Танјуг/Страхиња Аћимовић/Андреја Рацков
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић/Андреја Рацков

Рацков је рекао да је да би у позоришту генерално 2023. требало да буде година опоравка "ако се не десе поново неки изнимни тренуци у свету".

"Ми смо у овој сезони успели да испунимо поприлично план и неки планови заостале из 2021. и 2022. би сада могли доћи на ред да буду реализовани", рекао је Рацков.

Према његовим речима, уколико светска ситаицје буде дозволила Мадленијанум би радо обновио контакте са Русијом и западним земљама и нада се да ће то бити успешно.

Рацков је навео да имају "дивно партнерство са опером Санкт Петерсбурга која је подигнута на виши, државни ниво".

"'Мадленијанум" је једино позориште позвано у фебруару у званичну посету свим културним установама Санкт Петерсбурга и Русије, и договори који буду постигнути би требало да буду реализовани на јесен 2023, додао је Рацков.

  Према његовим речима, "Мадленијанум" ће у 2023. сигурно радлти један светски познат мјузикл.

"За сада имамо два у оптицају. Који ће бити зависи од много фактора", рекао је Рацков.

"Мадленијанум" ће наставити сарадњу са Београдски музичким свечаностима и Центром београдских фестивала, а за лето и јесен је у плану један мјузикл са Цебефом.

"Мадленијанум" пуни 25 година постојања у јануару, а Рацков је приметио да је "листа ствари које су отежавајуће мало дужа него ствари које су олакшавајуће".

Према његовим речима, "Мадленијанумн" је организационо и стурктурално мали колектив са 33 стално запослених, који одржавају комплетан репертоар позоришта 30 дана месечно, уз ангажовање борјних хонорарних сарадника.

"Олакшавајућа околност је што немамо ниједног уметника на плати што отвара много могућнсоти да за сваки пројекат одаберемо оног ко нам је потребан. Са друге стране сви су ангажовани у својим кућама а ускладити термине је помало компликовано", објаснио је Рацков.

У будућности треба очекивати да ће "Мадленијанум" задржати досадашњи начин рада, а Рацков истиче да су за 25 година добро профилисали публику.

"Показало се да се појављују нове генерације и врста људи који долазе у 'Мадленијанум' што је показало да је избор продукције исправан", оценио је директор те куће.

Рацков је изразио наду "да ће се у једном тренутку препознати пионирски подухват приватног власника и финансијера", на градском ако не и републичком нивоу.

"Мадленијанум" је однедавно постао установа културе "што даје додатни дигнитет и обавезу", а Рацков се нада да че се "та обавеза препознати и у неким вишим инстанцама".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести